Brussel·les

La policia belga difon imatges de l'agressor al Museu Jueu que aquest dissabte va matar quatre persones

La mort del jove ferit greu en el tiroteig d'aquest dissabte a Brussel·les fa elevar a quatre el número de víctimes d'un atac que podria tenir un mòbil antisemita

RedaccióActualitzat

El jove belga ferit greument en l'atac contra el Museu Jueu de Bèlgica ha mort aquest diumenge com a conseqüència de les ferides que va rebre. S'eleven així a quatre les víctimes del tiroteig, que ha causat un gran impacte al país. Les altres víctimes són una parella de turistes israelians, d'uns 50 anys i residents a Tel Aviv, i una dona que treballava de voluntària al museu.

La policia belga continua la investigació per detenir l'autor de l'assassinat múltiple i aclarir-ne les causes i ha demanat la col·laboració ciutadana. Per això ha fet públic tres vídeos de l'atac, en un dels quals es veu l'agressor disparant un rifle d'assalt kalàixnikov. Es tracta d'un home "atlètic i que es mou sense problemes" que es cobreix el rostre amb un barret i ulleres.

L'atacant va entrar al museu amb una bossa negra, va disparar directament contra la parella de turistes i, tot seguit, contra el recepcionista i una jove que hi feia tasques de voluntariat.

En les últimes hores, l'únic sospitós detingut ha quedat en llibertat després de comprovar que només es tractava d'un testimoni.

Un atac antisemita?

Bèlgica no ha confirmat per ara l'existència de proves que es tracti d'un atac antisemita, però tot apunta a aquesta possibilitat. De moment, ni se sap la identitat de l'assassí, ni tampoc el motiu. La justícia demana ara la col·laboració ciutadana.  

El president francès, François Hollande, assegura que està convençut que és un atac antisemita. Tant Bèlgica com França han elevat les mesures de protecció al voltant dels llocs més concorreguts per les respectives comunitats jueves. Aquesta mesura també l'ha pres França arran d'una pallissa que aquest dissabte al vespre han rebut dos germans jueus quan sortien d'una sinagoga, a la rodalia de París.

Les autoritats israelianes donen per fet que va ser un atac antisemita. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va fer públic un comunicat on ja atribuïa el tiroteig a la incitació permanent a l'odi contra els jueus i contra Israel. La nota afirma que mentre a Europa hi continua havent missatges i calúmnies contra Israel, els crims contra la humanitat i les agressions mortals comesos en territori israelià són sistemàticament ignorats. El ministre d'Afers Estrangers israelià ha manifestat la seva confiança en la investigació que la justícia belga porta a terme per aclarir l'atac.

L'incident ha passat la vigília d'unes eleccions a Bèlgica que no només són europees, sinó també legislatives i regionals. Les urnes han tancat a les dues del migdia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut