Le Pen demana a Hollande eleccions anticipades després de guanyar els comicis a França

La líder del Front Nacional, Marine Le Pen, ha demanat a François Hollande que convoqui "noves eleccions" al país

Actualitzat

Terratrèmol polític a França. L'extrema dreta del Front Nacional ha obtingut un rècord històric, amb més d'un 25% dels vots en les eleccions europees d'aquest diumenge, que els suposaran entre 23 i 25 eurodiputats. Per primera vegada, la formació ultradretana ha guanyat en uns comicis nacionals a França i quadriplica el 6,3% dels vots obtinguts en les europees del 2009.

La reacció del Front Nacional no s'ha fet esperar i, poc després de conèixer els sondejos que els donen la victòria, la líder del partit, Marine Le Pen, ha demanat al president de la República, François Hollande, que convoqui "noves eleccions" al país. "La gent ha parlat alt i clar", ha proclamat Le Pen, que ha avisat que "la gent ja no vol ser governada des de fora les nostres fronteres, per comissaris de la UE i tecnòcrates que no han estat escollits. Volen protegir-se de la globalització i recuperar les regnes del seu destí".

La formació ultradretana exigeix la dissolució de l'Assemblea Nacional, insistint que ja no és representativa dels desitjos de la ciutadania francesa. Actualment, el Front Nacional només té dos dels 577 diputats que hi ha al Parlament francès.

Valls: "És un terratrèmol"

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha estat contundent en conèixer aquestes primeres estimacions de resultats: "És més que una nova alerta, és un xoc, és un terratrèmol." El nou cap de govern gal ha dit que el país es troba "en una crisi de confiança" i ha afegit que "Europa ha decebut, això és un fet".

Hollande ha convocat per aquest dilluns Valls a una reunió de crisi a la qual també assistiran els ministres d'Exteriors, Finances, Interior, Agricultura i Afers Europeus.

L'alemany Martin Schulz, candidat socialdemòcrata a la presidència de la Comissió Europea, també s'ha referit a la victòria del Front Nacional i ha assenyalat que aquest diumenge "és un mal dia per a la UE".

El Partit Socialista, en tercer lloc

Darrere del Front Nacional, la conservadora UMP se situaria en segona posició amb una mica més del 20% dels vots i el Partit Socialista del president François Hollande quedaria en tercer lloc, amb un 13,8% dels vots.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut