Madrid

El bipartidisme rep un fort revés després de perdre més de 5 milions de vots

Els dos grans partits espanyols, el PP i el PSOE, tenen fortes davallades de vots, d'entre 16 i 15 punts, IU-ICV puja en nombre de vots, també ho fa UPyD i entra la nova formació Podem al Parlament Europeu

RedaccióActualitzat

Al conjunt de l'estat espanyol, amb una participació que no ha arribat al 45%, ha guanyat el PP davant del PSOE. El bipartidisme, però, rep un fort revés després de perdre més de 5 milions de vots i davant de l'increment de les formacions petites. Podem s'estrena amb 5 escons.  

La força política més votada a tot Espanya ha estat el Partit Popular. A la seu del carrer de Génova no hi ha hagut cap festa, perquè ha perdut 8 escons. Però al PSOE encara li ha anat més malament. Els resultats més dolents a totes les europees. Ho han aprofitat Esquerra Unida i UPyD, que pugen, i entra la nova formació Podem. És per això que els partits petits diuen que s'ha acabat el bipartidisme.

Des del PP, tot i perdre més de dos milions i mig de vots i obtenir 16 escons, vuit menys que en les eleccions del 2009, la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, en fa una lectura positiva.

El PP atribueix el seu descens de 8 escons a les mesures impopulars que han hagut d'aplicar els dos últims anys però treia pit perquè és, encara, la força més votada a tot l'estat, i guanyadora també a tot Europa:

"És una valoració positiva ser l'únic partit de govern, juntament amb el govern alemany, que ha guanyat les eleccions al Parlament Europeu. Per a nosaltres és una bona notícia."

El cop ha estat més dur per al PSOE: els pitjors resultats en unes eleccions europees. La candidata Elena Valenciano, que ha comparegut sense Pérez Rubalcaba, diu que les valoracions es faran aquest dilluns:

"És el paper d'una direcció que ha de fer una anàlisi després d'un resultat tan dolent com el d'avui." Valenciano ha afegit que Rubalcaba compareixerà en roda de premsa després d'haver escoltat tothom.

El PSOE ha perdut gairebé tres milions de vots, i passa de 23 a 14 escons, i per això esclata la crisi al partit amb el lideratge de Rubalcaba a la corda fluixa. 

Davant d'aquests resultats, Carme Chacón ha dit a través d'un tuit que el PSOE s'ha d'obrir a la societat i apostar per les primàries del partit.

El triomf de David contra Goliat

Esquerra Unida està molt satisfeta, triplica els escons respecte a l'any 2009 i passen de 2 a 6.

Els eufòrics, els d'UPyD, amb una Rosa Díez que, anunciant la pujada d'1 a 4 escons, proclamava també el final del bipartidisme. I demanava calma.

Una calma que també demana Pablo Iglesias, líder de Podem, la gran sorpresa. El seu partit, creat fa poc més de 3 mesos al voltant del moviment social 15-M, ha obtingut més d'un milió de vots i 5 diputats. La sorpresa de la nit.

Ciutadans en té 2 i Bildu i Compromís, un cadascun.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut