Neix la xarxa d'escoles insubmises a la LOMCE.(Foto: Fapac)
Neix la xarxa d'escoles insubmises a la LOMCE.(Foto: Fapac)
Barcelona

Famílies i docents impulsen la Xarxa d'Escoles Insubmises a la LOMCE

La FAPAC crea un manual de resistència activa a la "llei Wert". Es tracta d'una sèrie de punts per desobeir la LOMCE sense contravenir articles concrets de la llei, per evitar sancions

RedaccióActualitzat

La FAPAC, la federació de pares i mares d'alumnes, farà arribar als pares i als centres educatius un "manual de resistència" activa a la LOMCE.

Aquest manual pretén ser el llibre d'instruccions per a la xarxa d'escoles insubmises a la LOMCE que la FAPAC està començant a organitzar. Es tracta d'una sèrie de punts per desobeir la LOMCE sense contravenir articles concrets de la llei, per evitar sancions.

Es proposa, per exemple, aconseguir un compromís de funcionament democràtic dels centres, garantint la participació decisòria del Consell Escolar. La FAPAC insisteix que, si bé la LOMCE atorga a les direccions dels centres poder decisori pràcticament absolut, no exclou explícitament que se subscriguin acords pels quals les direccions es comprometin a aprovar només aquelles mesures o iniciatives que comptin amb el consens previ del claustre i del consell escolar. Així, emparant-se en la democràcia interna del centre, el director podria no aplicar les mesures de la LOMCE sense patir, diu la FAPAC, per rebre sancions.

Altres propostes són que el centre no segregui alumnes cap a la FP Bàsica, o el compromís de no utilitzar llibres i materials amb currículum LOMCE i fomentar els projectes de reutilització dels llibres actuals.

Des de la FAPAC, expliquen que aquestes propostes representen "una insubmissió real a l'esperit de la LOMCE sense contravenir la lletra de la mateixa." Segons la FAPAC, es tracta de "propostes realitzables que estimem que no suposaran cap tipus de sanció per part de les autoritats educatives."

Aquesta campanya es portarà a terme en les escoles i instituts, però també en el territori, per buscar vincles entre les ampes de diferents centres i promoure el posicionament públic de les administracions locals, i a la societat amb mobilitzacions juntament amb el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (Muce) i pressionant la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat perquè es defineixi.

L'entitat reclama a la consellera Irene Rigau que d'una vegada per totes "doni instruccions clares als centres sobre què han de fer a partir del setembre per no aplicar la reforma Wert". Andrés Encinas, portaveu de la FAPAC, ha dit que al departament li demanen "imaginació i valentia".

(Vídeo explicatiu de les propostes d'insubmissió a la LOMCE.)

La idea és anar ampliant la xarxa d'escoles insubmises a la "llei Wert".

Ho han anunciat en roda de premsa el vocal de FAPAC Andrés Encinas i la representant de la comissió "No retallades" de l'Escola Patronat Domènech del barri de Gràcia de Barcelona --entitat impulsora de la xarxa--, María José Ruiz, que ha avisat: "No només protestem, sinó que no acatem".

Ruiz ha dit que la proposta, que en aquestes últimes setmanes han anat explicant en el territori, ha rebut molt bona acollida, si bé fins a finals de juliol no concretaran el nombre de centres que s'han sumat a la iniciativa, i la FAPAC ha afegit que un total de 150 consells escolars s'han declarat "anti-Lomce" en la campanya informativa que fan des de fa un any.

DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut