Barcelona

Almenys 30 detinguts en la tercera nit d'aldarulls al barri de Sants per Can Vies

Les destrosses de material públic sumen 62.000 euros i inclouen una furgoneta de TMB

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han detingut almenys 30 persones en la tercera nit consecutiva d'incidents al barri de Sants. Poc abans de les deu de la nit han començat els aldarulls a la carretera de Sants, al final de la concentració de protesta pel desallotjament i enderroc del centre social de Can Vies. Els Mossos d'Esquadra han fet les primeres càrregues després que alguns manifestants encaputxats han llançat pedres i ampolles contra unitats de policies.

La manifestació s'ha desenvolupat amb tranquil·litat, com pràcticament totes les que s'han fet en suport de Can Vies, però a l'alçada del carrer Premià hi ha hagut els primers incidents amb contenidors cremats i corredisses entre els manifestants. Alguns manifestants han llançat pedres contra la policia, han aixecat barricades amb contenidors i testos i han atacat entitats bancàries llançant-hi pedres. També han increpat i llançat objectes contra els periodistes que informaven dels enfrontaments.

De mica en mica, els incidents s'han anat desplaçant dels carrers interiors de Sants, com el carrer Riego o la plaça d'Osca, i s'han estès per tot el barri.

De fet, la principal diferència amb les batusses d'aquest dimarts és que la violència s'ha estès als carrers que hi ha a dreta i esquerra de la carretera de Sants. També, a diferència del que va passar dimarts a primera hora, al barri han arribat algunes dotacions dels Bombers per apagar el foc d'alguns contenidors que cremaven.

Disturbis al Guinardó i atac a la seu de CDC de Terrassa

Sants no és l'únic lloc on hi ha hagut destrosses. Al barri del Guinardó també han cremat una furgoneta de Transports Metropolitans de Barcelona i diversos caixers automàtics. A més, a Terrassa s'han fet destrosses importants al local de Convergència.

Josep Rull, secretari d'Organització de CDC,  n'ha deixat constància a través d'aquest tuit.

La plaça de Sants, el punt de trobada

La plaça de Sants ha estat el punt on han confluït diverses marxes de protesta d'altres barris de la ciutat i poblacions properes a Barcelona. La carretera de Sants ha quedat bloquejada i l'estació de metro de Plaça de Sants, corresponent a les línies 1 i 5, fora de servei.

La Guàrdia Urbana ha informat de diverses persones detingudes en aquesta tercera nit d'aldarulls pel desallotjament de Can Vies en relació amb aquests disturbis. Primer s'ha informat de 27 arrestos realitzats pels Mossos d'Esquadra i, posteriorment, aquest dijous al matí, s'ha informat de tres detencions més pels mateixos fets.

L'Ajuntament de Barcelona xifra en 62.000 euros les destrosses en material públic que s'han fet aquesta nit.

40 concentracions arreu de Catalunya

Els aldarulls nocturns han arribat després d'un nou vespre de protestes pel desallotjament i enderroc del centre social Can Vies. Arreu del país s'han fet més de 40 concentracions de protesta pel desallotjament, la majoria a Barcelona i la seva àrea metropolitana, que s'han desenvolupat de forma completament pacífica.

A la plaça de Sants s'han manifestat unes 4.000 persones, enmig del soroll de cassoles dels veïns en suport al centre ocupat. Al barri ja hi havia un ampli dispositiu policial amb l'objectiu d'evitar incidents com els de dimarts a la nit. Els manifestants portaven una pancarta amb el lema "Els barris, la tomba del règim" i han llançat consignes a favor de la resistència i en contra del desallotjament i enderroc de Can Vies.

Cap a Sants han confluït altres concentracions, com les que s'han fet a l'Hospitalet i Cornellà o la unió de les marxes de Ciutat Vella, l'Eixample i Sant Antoni.

Les protestes també han arribat a ciutats com Girona, Lleida, Mataró, Vilanova i la Geltrú, Reus o Terrassa, entre moltes d'altres.

"Escrache" davant de la casa d'Espadaler

Ja durant la tarda, a Vic, els manifestants han acabat la protesta cridant davant el domicili del conseller d'Interior, Ramon Espadaler. D'altra banda, a Lleida alguns manifestants han llançat ous i pintura contra la seu de Convergència.

També hi ha hagut concentracions de protesta fora del Principat, a Palma i València, totes dues controlades per un fort desplegament policial.

Durant tot el dia, agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra han vigilat el solar de Can Vies després d'una segona nit consecutiva de violència al carrer entre centenars de joves i agents dels Mossos d'Esquadra. A aquests agents s'hi han afegit membres de la seguretat de TMB, que custodien els terrenys amb gossos per intentar dissuadir accions de protesta.

Protesta universitària a Barcelona

Les accions de protesta en solidaritat amb els manifestants de Can Vies també han comportat incidents aquest dimecres a la Zona Universitària, on els concentrats han tallat durant 10 minuts el trànsit a la Diagonal i a la Gran Via.

Mentrestant, el desallotjament de Can Vies està tenint una forta repercussió a Twitter a través de diverses etiquetes com #efecteCanVies i #gamoSants, i també #CanViesnoestoca, amb missatges de suport als activistes.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut