Imatge panoràmica de la ciutat de Barcelona. (Foto: ACN)
La principal causa de l'afectació en la qualitat de l'aire és el gran nombre de vehicles que circulen per Barcelona i la seva àrea metropolitana.

El CO2 de l'abril va arribar a nivells rècords a l'hemisferi nord

Néstor GómezActualitzat

Les concentracions de CO2 del mes d'abril a tot l'hemisferi nord han superat per primera vegada les 400 ppm (parts per milió), segons l'Organització Meteorològica Mundial (OMM).

Michel Jarraud, secretari general de l'OMM, subratlla que els nivells de CO2 registrats haurien de ser un toc d'atenció sobre l'increment constant de gasos d'efecte hivernacle. La xarxa de Vigilància de l'Atmosfera Global (VAG) ha notificat concentracions de CO2 a l'atmosfera sense precedents en la temporada en què s'assoleixen els nivells màxims, abans que el creixement de la vegetació absorbeixi el diòxid de carboni.

Si els nivells màxims registrats a l'hemisferi nord han superat ja els 400 ppm, la concentració mitjana anual de CO2 mundial superarà aquest llindar el 2015 i 2016. Si en l'època preindustrial les concentracions de CO2 eren de 278 ppm, durant el 2012 van pujar fins a 393 ppm. De fet, durant els darrers 10 anys, la quantitat de CO2 a l'atmosfera ha augmentat de mitjana 2 ppm per any.

El CO2 és un gas que té un paper fonamental per regular la temperatura del planeta. Es manté a l'atmosfera durant centenars d'anys i encara més temps en els oceans. En les darreres dècades, la quantitat de CO2 a l'atmosfera s'ha disparat a causa de l'activitat humana per la utilització de combustibles fòssils com el carbó, el petroli i el gas natural, un increment que ha fet augment l'efecte hivernacle al planeta.

Anar al contingut