Llamps a Viladecans. Foto: Victor Férriz.
Llamps a Viladecans. Foto: Victor Férriz.

Les tempestes descarreguen 28.000 llamps

Néstor GómezActualitzat

Més de 28.000 llamps detectats a Catalunya, un dels quals va impactar al campanar de l'església de Collsuspina.

Les tempestes d'ahir gairebé van arribar a totes les comarques del país i només a les més pirinenques no hi va haver llamps. La Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) del Servei Meteorològic de Catalunya va detectar un total de 28.892 llamps. Si d'aquests es discriminen els que van detectar al mar o fora dels límits de Catalunya, en queden 7.098 llamps dins del país. La xarxa detecta dos tipus de llamps: els de núvol a núvol i els de núvol a terra. Així, del total que es van detectar a Catalunya uns 5.500 van ser de núvol a núvol i uns 1.500 van tocar terra.

Les comarques on es van detectar més llamps són la Noguera, una mica més de 1.000, dels quals 75 van ser del tipus núvols-terra; el Baix Ebre, amb 704, i la Ribera d'Ebre, amb uns 600. Destaca la comarca del Maresme, que d'uns 160 llamps un total de 118 van ser del tipus núvols-terra.

El llamp que va ser notícia va ser el que va caure sobre el campanar de l'església de Collsuspina, a Osona. Malgrat les destrosses de la part superior de l'església -ha desaparegut la barana i els guarniments decoratius, i s'ha trencat el rellotge- cap persona no va prendre mal.

Fotografies de Carles Illa abans de l'impacte i de Jaume Rivelles, després.
Anar al contingut