Rafael Ribó, en una imatge d'arxiu, a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Lleida. (Foto: ACN)
Rafael Ribó, en una imatge d'arxiu, a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Lleida. (Foto: ACN)
Barcelona

El Síndic denuncia que tots els hospitals de l'ICS superen el temps màxim en les llistes d'espera d'algunes operacions

El Defensor dels Ciutadans denuncia que de totes les queixes vinculades a la salut que va rebre l'any passat, el 30% feien referència a les llistes d'espera

RedaccióActualitzat

En un comunicat, el Síndic de Greuges, Rafel Ribó, alerta que en tots els hospitals de l'ICS superen el temps màxim d'espera, sis mesos, per a les intervencions quirúrgiques que tenen un temps garantit regulat per llei.

El Defensor dels Ciutadans informa que ha obert quatre investigacions d'ofici i diu que seria bo que els hospitals informessin els pacients del temps aproximat que hauran d'esperar perquè els operin i també que els concretin la posició que ocupen a la llista, investigacions que se sumen a l'actuació sobre les llistes d'espera que va obrir el 2012. Ribó diu que "probablement aquest temps d'espera superior és atribuïble, en gran part, a les intervencions quirúrgiques que es van deixar de fer durant l'any 2012".

El director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa, apuntava a Catalunya Ràdio que "s'està articulant un sistema àgil perquè cada centre pugui comunicar a la gent que té en llistes d'espera el temps aproximat de la intervenció."

Al juny de l'any passat, 10 procediments quirúrgics superaven aquest termini als Hospitals de Bellvitge i Viladecans; 8 a l'Hospital Joan XXIII ; 7 a l'Hospital Germans Trias i Pujol; 6 a l'Hospital de la Vall d'Hebron; 4 als hospitals Verge de la Cinta i Josep Trueta; i 3 a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Segons l'informe del Síndic, les intervencions quirúrgiques que al juny del 2013 registraven un temps d'espera superior als 6 mesos en els 8 hospitals de l'ICS són: pròtesi de genoll i pròtesi de maluc, en 7 centres; artroscòpia, en 6 centres; cataractes, amigdalectomia, circumcisió i galindons, en 5; hèrnia, en 3; varius, prostatectomia i quist pilonidal, en 2 centres; i col.lecistectomia, túnel carpià i histerectomia, en 1 centre.

El Síndic també investiga el temps de demora per a intervencions d'obesitats mòrbida i per a tractaments de reproducció assistida.

En el mateix comunicat, el Síndic denuncia que de totes les queixes vinculades a la salut que va rebre l'any passat, el 30% feien referència a les llistes d'espera.

Anar al contingut