Barcelona

El president Mas prioritza el viatge als EUA a assistir a la proclamació de Felip VI

El president diu que mirarà de fer-ho compatible però si ell no hi pot anar la Generalitat hi enviarà un "digne" representant

RedaccióActualitzat

El president Artur Mas prioritza el viatge als Estats Units a la proclamació del nou rei d'Espanya. El calendari per a la successió preveu que el dimarts 17 s'aprovi al Senat, el dimecres 18 el rei sancioni el decret, i que el dijous 19 es faci la proclamació al Congrés. 

Aquestes dates coincideixen amb un viatge oficial del president de la Generalitat a Carolina del Nord i Califòrnia. Segons ha explicat en una conversa informal amb periodistes, Mas intentarà fer compatibles les dues coses, però assegura que si no és possible, la Generalitat enviarà un digne representant als actes d'entronització. Per poder acudir a la proclamació, Mas hauria d'escurçar un parell de dies el seu viatge oficial i intentar condensar l'agenda prevista, una cosa que està estudiant la Generalitat.

Segons han informat fonts de la Generalitat, la decisió es prendrà els pròxims dies, perquè amb vista al dimarts ja estigui clara la seva agenda oficial. Presidència va planificar mesos enrere un viatge oficial de Mas als Estats Units entre el 16 i el 21 de juny, al costat de membres del Govern, representants de la comunitat universitària i una delegació empresarial. 

El perquè de l'abdicació

Sobre el relleu a la Corona, el conseller de la Presidència té la seva opinió. No ha situat el procés català com el principal motiu, sinó que ho atribueix a la voluntat de perpetuar la institució monàrquica. Ho ha dit amb aquestes paraules:

"El principal motiu d'aquesta abdicació és mantenir el negoci familiar"

Des de les files del PSC, són més del parer que Catalunya hi ha tingut un paper clau, en l'abdicació del rei. L'alcaldable per Barcelona, Jaume Collboni, ha dit al programa "L'Oracle" de Catalunya Ràdio que "el repte sobiranista evidentment surt de Catalunya, la voluntat de fer la primera reforma de la Constitució surt de Catalunya i hi ha molt elements catalitzadors que fan que tot això s'acceleri. Jo crec que la crisi no només és una crisi de la institució monàrquica, fruit dels escàndols que hi ha hagut en els darrers temps." 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut