Madrid

Posada qualifica de "cop fatal" la possible marxa de Duran i Lleida

Des del govern espanyol, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha demanat a "algunes" forces nacionalistes que no esgrimeixin pretextos de "caràcter politicoterritorial" per no votar a favor de la coronació de Felip VI

RedaccióActualitzat

El president del Congrés, Jesús Posada, ha qualificat de "cop fatal" i "tema greu" la possible marxa del secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, i per això ha demanat al president de la Generalitat, Artur Mas, que reflexioni "seriosament" sobre el "mal camí" de la seva aposta independentista.

En una entrevista a la cadena Cope, Posada ha defensat la "molt bona labor" de Duran com a portaveu de CiU al Congrés i com a president de la Comissió d'Afers Estrangers de la cambra baixa. Un polític que, segons el parer del president del Congrés, s'ha situat en aquell percentatge de catalans que es mouen entre el sentiment independentista que existeix a Catalunya i el "patriotisme espanyol" que també hi ha en aquesta comunitat.

"Artur Mas hauria de reflexionar seriosament sobre cap a on anem si Duran no pot ser portaveu de CiU", ha alertat.

Pressió del govern espanyol

Menstrestant, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha demanat a "algunes" forces nacionalistes que no esgrimeixin pretextos de "caràcter politicoterritorial" per no participar "de manera activa amb un vot positiu" en el procés de successió de la Corona. "Tots els partits polítics al marge de quins siguin els seus idearis haurien de tenir especial respecte institucional", ha remarcat.

A la pregunta de si el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, dimitirà per les desavinences al partit arran de la successió, Gallardón ha afirmat que no ha sentit cap declaració del líder d'Unió en aquest sentit i ha considerat "prudent" esperar que hi hagi "una manifestació de voluntat per part seva".

Fonts d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) consultades per Efe, han confirmat que Duran i Lleida decidirà la seva continuïtat com a secretari general de CiU després de la proclamació del príncep d'Astúries com a rei Felip VI, prevista inicialment per al pròxim 19 de juny. 

Duran manté el silenci

El protagonista de tot aquest rebombori manté el silenci sobre la possible dimissió. D'altres coses sí que en parla, i no menys polèmiques, com l'abstenció de CiU en la llei que regula el relleu del rei Joan Carles. En un article publicat a "La Vanguardia", Duran ha negat que sigui perquè el que passi a Espanya no vagi amb ells, com s'ha apuntat des de CDC.

El portaveu de la federació al Congrés ha fet un balanç positiu de la tasca de Joan Carles I però s'ha queixat que PP i PSOE hagin negociat tot aquest procés sense demanar cap participació a CiU.

Duran i Lleida explica que els dos principals partits al Congrés, PP i PSOE, no han comptat amb CiU per preparar el decret i que ara, segurament, tampoc comptaran amb ells per preparar el decret d'aforament del rei.

També afegeix que l'Estat que Felip VI heretarà està tractant Catalunya molt injustament, i que des de Convergència i Unió no es podia fer veure que no passa res en un debat d'Estat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut