Barcelona

Les protestes dels taxistes contra Uber causen problemes de mobilitat a Barcelona

Les protestes s'han concentrat a Sants i a l'aeroport, i hi ha hagut alguns incidents a la Diagonal

RedaccióActualitzat

Els taxistes de Barcelona s'han manifestat aquest dimecres al centre de la ciutat contra les plataformes i aplicacions de mòbil que ofereixen un transport en vehicles particulars. Ho consideren una competència deslleial. Les mobilitzacions les han convocat diferents sindicats de taxistes. Tot i que no s'ha convocat una aturada de 24 hores, molts taxistes han fet vaga a la capital catalana

La manifestació dels taxistes ha acabat a la plaça de Sant Jaume. I un altre col·lectiu s'ha concentrat davant la conselleria de Territori i Sostenibilitat. Quan s'ha acabat la manifestació, hi ha hagut alguns incidents. Un grup de taxistes han trencat la porta d'un taxi que estava treballant i han rebentat la finestra d'un altre taxi que tampoc havia secundat la vaga. També els han fet pintades. A més, han intentat bloquejar un microbús. Els manifestants han tallat durant tres quarts d'hora la Diagonal a l'altura de l'avinguda Sarrià, on hi ha la seu de l'empresa Uber, contra la qual han llançat ous. Al final, hi ha hagut d'intervenir la policia i la marxa s'ha dispersat.

Tot plegat ha causat també problemes de mobilitat importants a la ciutat. Han deixat l'estació de Sants i l'aeroport del Prat pràcticament sense servei de taxis, i dins de la ciutat es fa molt difícil trobar-ne un que treballi.

Segons l'Ajuntament de Barcelona, gairebé 4.000 taxistes han participat en alguna de les dues manifestacions convocades.

Els sindicats que han convocat la manifestació entre la plaça de Catalunya i la plaça de Sant Jaume s'han mostrat en contra de la vaga de 24 hores perquè consideren que cal donar "més temps" a l'administració perquè modifiqui la llei i inclogui la "immobilització" del vehicle de la persona que incompleix amb la normativa i fa un servei públic sense autorització. Ara no inclou la immobilització del vehicle i això fa que la persecució d'aquesta activitat il·legal sigui més difícil.

En tot cas, els sindicats tenen prevista una jornada de vaga del sector a Barcelona per al dia 1 d'agost en cas que en els pròxims mesos els governs no posin fil a l'agulla i incloguin la immobilització del vehicle quan es detecta una activitat il·legal i d'intrusisme.

Seguiment total de la vaga a Madrid

A Madrid sí que hi ha hagut vaga de 24 hores. Les associacions convocants han anunciat que el seguiment de la vaga era total, i que s'han respectat els serveis mínims.També hi ha hagut mobilitzacions a altres ciutats europees com Londres i París.

Centenars de taxistes de tot l'Estat han participat en una manifestació que ha recorregut part del passeig de la Castellana. Després de la mobilització, els convocants han entregat un escrit als Ministeris de Foment, Hisenda, Treball i Interior.

Sancions per no complir la normativa

La Generalitat ja ha anunciat que sancionarà la companyia i els vehicles particulars que ofereix. Considera que fa una activitat de transport públic sense la llicència pertinent. El govern demanarà a Uber que aturi l'activitat de manera immediata i imposarà multes de fins a 6.000 euros als conductors d'aquesta aplicació i se'ls precintarà el vehicle.

Però la Comissió Europea no ho veu tan clar. Brussel·les considera que no es pot anar contra la innovació en els negocis i demana diàleg entre governs, taxistes i plataformes.

El Ministeri de Foment assenyala que no multarà els usuaris de plataformes com BlaBlaCar o Uber que es posin d'acord per fer algun tipus de servei de transport en l'àmbit privat. En aquests casos, no es necessita autorització i, per tant, l'administració no pot aplicar sancions.

Uber veu desproporcionades les protestes

La companyia Uber troba desmesurades les mobilitzacions d'aquest dimecres i demana a les administracions un marc legal per seguir activa. L'aplicació telefònica per al transport entre particulars, que ha posat en peu de guerra el sector del taxi a moltes ciutats europees, considera que les mobilitzacions només pretenen mantenir el sector en un estat immobilista i tancar les portes a noves alternatives per al consumidor. Uber va néixer el 2010 a Silicon Valley, als Estats Units, i actualment opera a 128 ciutats de 37 països.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut