Madrid

El Congrés aprova la llei d'abdicació amb el 85% dels vots

L'abstenció del diputat socialista Odón Elorza i la no votació del també socialista de les Balears Guillem García Gasulla han estat les dues sorpreses de la votació

RedaccióActualitzat

La llei orgànica que fa efectiva l'abdicació del rei Joan Carles ha estat aprovada al Congrés amb un ampli suport de la cambra. La votació ha conclòs amb 299 vots a favor, 19 en contra i 23 abstencions. Hi han votat a favor PP, PSOE, UPyD, UPN i el Fòrum Astúries. L'Esquerra Plural (IU, ICV i CHA), ERC, el BNG, Compromís i Geroa Bai hi han votat en contra, mentre que CiU, com ja havia anunciat, el PNB i Coalició Canària s'han abstingut. Amaiur, que sí que ha participat en el debat, ha declinat fer-ho en la votació.

L'abstenció del diputat socialista Odón Elorza i la no votació del també socialista de les Balear Guillem García Gasulla han estat les dues sorpreses de la votació. Cal recordar que el PSOE no havia donat llibertat de vot als seus diputats, per la qual cosa Elorza ha trencat la disciplina de vot, mentre que no es pot considerar el mateix de Gasulla, que no ha contradit el sentit del vot, sinó que no ha votat.

Pel que fa als grups que han votat "no", diversos diputats d'aquests partits de l'oposició han aprofitat la votació per fer proclames. "Per la república catalana, o sigui, 'no'!", han dit els diputats d'ERC en votar des del seu escó. Els diputats d'Esquerra Plural han optat per la fórmula "Per més democràcia, voto 'no'."

Rebutjades les 5 esmenes a la totalitat

A aquest projecte de llei, s'hi han presentat cinc esmenes a la totalitat que reclamaven, bàsicament, la convocatòria d'un referèndum perquè els ciutadans votin si volen que la monarquia continuï. El ple del Congrés les ha rebutjat amb 26 vots a favor, 301 en contra i 21 abstencions.

Eren esmenes d'ERC, Esquerra Plural, Compromís, el Bloc Nacionalista Gallec i Geroa Bai, que s'han convertit en esmenes de devolució, de manera que no s'ha pogut votar per separat la petició de fer un referèndum sobre si el model d'estat ha de ser una monarquia o una república.

Votació individual en veu alta

Després de tramitar el projecte en lectura única, per la vida ràpida, la votació s'ha fet en veu alta des de l'escó després d'una crida individual de cada parlamentari a manifestar el sentit del seu vot. Això ha estat així a petició de l'Esquerra Plural i del Grup Mixt.

Un cop aprovat el text al Congrés, passarà al Senat, on es discutirà i aprovarà el dia 17 per permetre la proclamació de Felip VI com a monarca el dia 19 al Congrés dels Diputats, en una sessió conjunta de les Corts (Congrés i Senat).

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut