Tempesta al Pirineu. Foto: Josep Martínez.
Tempesta al Pirineu. Foto: Josep Martínez.

Dijous de fortes tempestes

Néstor GómezActualitzat

Els ruixats i les tempestes han agafat protagonisme aquests dijous a tota la meitat nord del país i al prelitoral. Han estat xàfecs intensos de nuvolades força estàtiques.

Destaquem el xàfec que ha descarregat sobre Fals, al Bages. En només mitja hora ha descarregat 20 l/m² i la temperatura s'ha desplomat dels 33 ºC als 18.

El Servei Meteorològic de Catalunya té activat l'avís per intensitat de pluja a nombroses comarques del Pirineu.

Dimecres, un ruixat intens i localitzat va descarregar 50 l/m² a Queixans, a la Cerdanya, en poc més de 30 minuts.

Dimecres a la tarda les tempestes van descarregar al Pirineu, la més intensa a la Cerdanya. En poc més de 30 minuts van caure fins a 50 l/m² a Queixans, 36 a la Molina i 25 a Puigcerdà. Un segon element significatiu va ser el descens brusc de la temperatura que va provocar el xàfec. En el cas de Puigcerdà, es va passar dels 28 ºC a 17 en uns 45 minuts i, a Queixans va caure el mercuri 13 ºC en 30 minuts, dels 26 abans del ruixat als 13 després.

Com es formen les grans nuvolades de tempesta?

Les muntanyes tenen un paper fonamental per al creixement dels núvols. La calor acumulada en els fons de les valls crea vents càlids al migdia. Són molt lleugers, ascendeixen amb rapidesa, agafen embranzida en els vessants de muntanya i pugen molt més enllà dels cims. En aquestes alçades superiors als cims, l'aire càlid es refreda molt de pressa i es formen els núvols. Com que els corrents d'aire que vénen del fons de les valls són intensos, les nuvolades agafen grans dimensions. Mentre aquesta aportació de vent càlid i d'energia es mantingui, els núvols aniran creixent i creixent, fins a arribar a descarregar ruixats i tempestes.

Aquí teniu un bon exemple de com van créixer i evolucionar ahir els núvols a la zona de Tossa d'Alp des de la Cerdanya. Autor: Meteopuigcerdà.

Anar al contingut