ANÀLISI

Relats del mar

Una antologia que ens acosta a la millor narrativa marina des del descobriment d'Amèrica fins als nostres dia. Una magnífica oportunitat per sentir la força de les onades i l'atracció de les aventures marines.

Enllaç a altres textos de l'autor Jordi Cervera

Jordi Cervera

Periodista de Catalunya Ràdio i escriptor

Actualitzat

Alba Editorial ha publicat "Relatos del mar. De Colón a Hemingway", una acurada, curiosa i treballada antologia de Marta Salís que reuneix 46 històries provinents de diferents èpoques, estils i sensibilitats amb un únic nexe: el sentiment de fascinació pel mar que van sentir els seus autors.

 

L'antòloga ha escollit l'ordre cronològic per tal de situar la tria, ja sigui d'històries tancades o de fragments de novel·les, i també ha optat per un altre paràmetre personal: arrencar la selecció amb el "Diario de Colon" del 25 de desembre de 1492, (publicat per Hernando Colón el 1571) entenent que aquesta és, de fet, la gran fita històrica que marca l'inici de l'Edad Moderna, tot i que hi ha un escrit anterior, del 1536, on Antonio de Pigafetta narra un fragment del primer viatge al voltant del món.

 

A partir d'aquí trobem una col·lecció d'històries amb la signatura de grans de la literatura de tots els temps com Daniel Defoe, Washington Irving, Nathaniel Hawthorne, Edgar Allan Poe, Charles Dickens, Benito Pérez Galdós, Jules Verne, Lev Tolstoi, Herman Melville, Rudyard Kipling, Bram Stoker, Pío Baroja, Emilio Salgari, Jack London, Joseph Conrad, Franz Kafka, Ernest Hemingway o Roald Dahl, una nòmina d'autors vinculats de manera vital o ocasional amb el mar, que són capaços de transmetre aquesta idea dels oceans com un món convertit en frontera, en forma de vida i, sobretot, en essència i emoció.

 

No cal dir que hi predominen els autors de tradició anglosaxona, però no és casual, ja que els seus respectius països van ser potències marítimes de primer ordre i, per tant, grans generadors de literatura amb regust d'èpica i de sal. Prepareu-vos per embarcar, per sentir el perillós vaivé de les onades i per descobrir què hi ha més enllà del "finis terrae".

Anar al contingut