Tarda, nit i matinada de tempestes localment intenses

El temps es mantindrà complicat aquest cap de setmana, amb un fort protagonisme dels ruixats de tarda. Dissabte hem gaudit d'un matí de sol, tret de la vall d'Aran, però la tarda, la nit i la matinada seran el torn de les tempestes. Diumenge, aquesta inèrcia continuarà al llarg del matí.

Actualitzat

L'inici del cap de setmana ens ha portat una sensació de falsa estabilitat. El domini d'un potent anticicló situat a les illes Britàniques es mantindrà a la superfície, però a les capes altes de l'atmosfera, l'aire fred anirà en augment durant les pròximes hores. Aquest fet, acompanyat del sol i la calor acumulada, portarà una tarda i una nit de tempestes localment intenses. Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'Alerta del Pla INUNCAT per aquesta previsió de pluges intenses.

Dia de dues cares

El matí de dissabte ha estat la franja més tranquil·la de tot el cap de setmana. El dia ha començat assolellat en general, tret de la Vall d'Aran, on hi havia núvols retinguts, i punts del litoral i prelitoral central i nord, amb alguns núvols residuals que s'han desfet amb velocitat.  Les nuvolades han agafat força amb el sol a partir del migdia, i els primers ruixats puntuals s'han format al Berguedà, el Ripollès o la Garrotxa, com a aperitiu d'una tarda de tempestes localment intenses.

Els xàfecs més importants es localitzaran sobre les comarques d'interior del nord-est, sobretot cap a la Garrotxa, Osona, la Selva o el Pla de l'Estany, però la possibilitat de pluja s'estén per tot el nord del país. De cara al vespre i la nit, les pluges escombraran de nord a sud i arribaran a punts de la costa i el prelitoral de Barcelona i, fins i tot, el nord de Tarragona. En aquesta fase caldrà vigilar especialment el Maresme i el Vallès. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha emès un avís per intensitat de pluja. Les tempestes aniran acompanyades d'alguna calamarsada.  De manera independent, al vessant nord del Pirineu la precipitació caurà de manera intermitent i feble.

Calor mitigada per les pluges

Els termòmetres evolucionaran de manera diferent en els indrets afectats pels ruixats. La tramuntana, que ha bufat de matinada, amb cops de 96 km/h a Portbou, ha mantingut reescalfades les temperatures a l'Empordà, amb valors d'entre 22 i 26 graus. El mestral també ha fet repuntar les temperatures en alguns indrets de Tarragona, com ara a l'Hospitalet de l'Infant, amb mínima de 25 graus i cops de vent de 71 km/h. A la tarda, la calor d'estiu es manifestarà a les comarques tarragonines i també a la Terra Ferma, amb valors puntuals sobre dels 35 graus. En canvi, cap al nord-est, les tempestes faran baixar les màximes.

Vents moderats

El factor vent serà present durant tot el dia a l'Alt Empordà, en forma de tramuntana moderada i puntualment forta. El dia ha començat amb mestral a les Terres de l'Ebre, tot i que afluixarà durant les hores centrals. Al vespre hi tornarà. A última hora també s'intensificarà el vent de nord al Pirineu. Durant la primera part del dia, els registres més destacats són els 99 km/h de Portbou i els 84 de l'Hospitalet de l'Infant, segons les dades del SMC i Meteoclimatic.

Al País Valencià,  la calor desenvoluparà nuvolades en punts de l'interior, en principi del tot inofensives. A les Balears farà sol en conjunt, però caurà alguna tempesta a Mallorca. Les màximes en aquest sector es mouran entre els 30 i els 36ºC.

Diumenge

Entre dissabte i diumenge, l'aire fred en altura augmentarà. Això ens fa pensar que l'últim dia de la setmana vindrà més carregat de núvols de bon matí, amb més risc de ruixats també durant la primera part del dia a punts del litoral i prelitoral. A la tarda, les tempestes es farien més intenses i es tornarien a localitzar sobre l'interior del nord-est, el prelitoral i la serralada Transversal. Les temperatures mínimes i màximes baixaran.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut