Samarretes verdes, gegants i capgrossos en la marxa de Som Escola.
Samarretes verdes, gegants i capgrossos per a una marxa tan festiva com reivindicativa.
Barcelona

Desenes de milers de persones surten al carrer en una marea verda en defensa el català a l'escola

Desenes de milers de persones surten al carrer en contra de la LOMCE i les sentències judicials que laminen la immersió

RedaccióActualitzat

Manifestació multitudinària i festiva a favor de l'escola catalana. Desenes de milers de persones han pres el carrer a Barcelona en una marea verda per defensar el model educatiu català. És el punt final d'un curs marcat per les protestes en contra de la LOMCE i les sentències judicials en contra de la immersió. 

La plataforma Som Escola, que aglutina una quarantena d'entitats cíviques, culturals i educatives, ha convocat una manifestació festiva i reivindicativa sota el lema: "Per un país de tots, decidim l'escola catalana". 

Unes 25.000 persones han partitipat a la marxa, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona. Els organitzadors, en canvi, parlen de la mobilització més gran de la història a favor del català a l'escola, amb 100.000 persones al carrer.

 

La marxa ha començat a les sis al passeig de Sant Joan amb la Gran Via, a la plaça Tetuan, i ha acabat cap a a les vuit al passeig Lluís Companys, davant del Parc de la Ciutadella, on s'ha llegit un manifest després de diverses actuacions. A les xarxes socials, la mobilització es pot seguir amb l'etiqueta #somescola14J.

La manifestació està presidida per un ambient festiu amb molta presència de capgrossos, que els organitzadors havien demanat a les escoles que preparessin per a la cita. També s'han vist moltes estelades i samarretes verdes. Som Escola ha venut més de 20.000 samarretes especials per a aquesta manifestació.

Unes gran lletres amb el lema "Desobediència" ha presidit la marxa. De fet, el crit "Insubmissió!" ha ressonat en diverses ocasions en referència a l'aplicació de la "llei Wert" el curs vinent".

 

"No volem tornar a temps foscos del passat"

La marxa ha acabat amb la lectura del manifest per part de la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, envoltada de la plana major dels representants de l'escola catalana. Casals ha reivindicat la immersió amb una cita contundent:

"No volem una escola judicialitzada, no volem retallades de drets, no volem tornar a temps foscos del passat. No serem passius veient com es vol ensorrar l'edfici pedagògic que hem construit amb tant d'esforç i tanta empenta"

Muriel Casals ha demanat que no s'apliqui la "llei Wert" i per altra banda que s'aturin les decisions judicials que laminen la immersió. Quan la presidenta d'Òmnium ha fet referència a la sentència que aquest dilluns s'ha de començar a aplicar per garantir un 25% d'hores lectives en castellà a cinc centres, Casals ha hagut d'aturar la lectura davant els xiulets i crits d'"Insubmissió!".

El manifest també ha demanat fermesa al govern català per plantar cara a la LOMCE i a aquestes sentències. El text demana a la conselleria que es donin instruccions clares sobre com han d'actuar les escoles el pròxim curs per no aplicar la "llei Wert".

A la mobilització s'hi han adherit Sílvia Bel, Jaume Cabré, Araceli Segarra, Ada Colau, Josep Maria Espinàs o Josep Guardiola, entre altres. Al final de la manifestació han actuat el grup Macedònia, el pallasso Tortell Poltrona, Gospel Gràcia, Mortimers i finalment Lax'n'Busto.

 

La mobilització ha comptat amb la crida conjunta de Som Escola, Escola Valenciana i l'Assemblea de Docents de les Illes.

Suport de Jaume Sastre

Des de les Illes, els assistents a la marxa han rebut el suport ferm de Jaume Sastre, el mestre de l'Institut de Mallorca que fa més d'un mes que fa vaga de fam. Sastre, que pel seu estat de salut no es pot desplaçar a Barcelona, ha publicat un text en el seu bloc de Vilaweb on assegura que li hauria agradat ser a la manifestació.

"Volem servar i servir la llengua de Ramon Llull i de Guillem d'Efak, la d'Ausiàs March i d'Ovidi Montllor, la de Ramon Muntaner i de Xirinacs; la llengua mil·lenària que ens han llegat els avantpassats i que tenim la satisfacció i el compromís de transmetre als nostres alumnes i fills. Ens correspon l'honor de defensar la nostra llengua, la nostra història i la nostra cultura. Ho farem amb convicció, amb tenacitat i constància, sense defallir... indesinenter!"

 

"Fem tots pinya"

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, també assisteix a la mobilització. Rigau ha destacat que "avui fem tots pinya" per defensar un model "amenaçat que ha de poder sobreviure".

La consellera ha explicat que el curs vinent "començarà amb els mateixos paràmetres de política lingüística i de model d'escola catalana que ha tingut des de fa anys". "El model és el model de sempre, és el model de la LEC", ha reblat.

El president de Som Escola, Josep Maria Cervelló, ha posat l'accent en la tasca integradora del català com a llengua en l'actual escola.

A la marxa hi han participat representants de tots els partits polítics del Parlament, amb l'excepció del PP i Ciutadans. La vicepresidenta, Joana Ortega, ha reivindicat el model d'èxit de l'escola catalana i ha assegurat que "els sentiments de les persones, la llengua i la cultura no cauen sota cap llei".

El líder d'esquerra, Oriol Junqueras, la coordinadora nacional d'Iniciativa Verds, Dolors Camats, i el lider de la CUP, David Fernàndez, han refermat el seu compromís amb la normalització lingüística.

 

Anar al contingut