Els nous reis surten des del balcó de la plaça d'Orient del Palau Reial.
Els nous reis surten des del balcó de la plaça d'Orient del Palau Reial.
Madrid

Felip VI i Letícia saluden els ciutadans des del Palau Reial

Els nous monarques recorren Madrid dalt del Rolls Royce

Felip VI presideix la primera desfilada com a rei

Els monarques ofereixen una recepció a diversos representants de la societat espanyola

RedaccióActualitzat

La cerimònia de proclamació del nou monarca Felip VI ha començat en un acte al palau de La Zarzuela quan Joan Carles I ha posat el faixí de capità general de l'exèrcit al seu fill, que ha vestit l'uniforme de gala de l'Exèrcit de Terra per a la cerimònia. Es tractava del primer acte públic del flamant monarca en una cerimònia on, a banda dels alts càrrecs militars, només hi eren presents els membres de la família reial, el director general de la Guàrdia Civil i el ministre de Defensa. Poc després, la família reial s'ha dirigit amb dos vehicles a la cambra baixa, on Felip VI ha jurat la Constitució al Congrés.

Un cop acabat el discurs, on Felip VI ha defensat que "en aquesta Espanya unida i diversa hi cabem tots", els nous reis i les seves filles han saludat els assistents al Saló dels Passos Perduts del Congrés. Els primers presidents autonòmics a fer-ho han estat el basc, Iñigo Urkullu, i el president Artur Mas. A mesura que anaven passant, les autoritats s'han col·locat a la Carrera de San Jerónimo, plena de monàrquics que cridaven "Visca Felip VI"" i que estava plena de banderoles, banderes i altres símbols espanyols, per veure la desfilada militar dels tres exèrcits que han presidit Felip VI, Letícia, la princesa Elionor i la infanta Sofia des de l'escalinata de la porta dels Lleons. Es tracta de la primera desfilada que Felip VI ha presidit com a nou monarca després de rebre el faixí de les forces armades.

Un cop acabada, els nous monarques han pujat dalt del Rolls Royce propietat del Patrimoni Nacional, amb l'estendard del nou escut d'armes del rei, que recupera el color carmesí. Es tracta d'un dels tres vehicles que Franco va encarregar el 1948  i del mateix vehicle que Felip VI i Letícia van utilitzar el 2004 per al seu casament, però aquest cop l'han portat descapotat amb el rei dempeus i la reina asseguda mentre saludaven els ciutadans al seu pas durant el recorregut que han fet fins al Palau Reial, passant pel passeig del Prado, Alcalá, la Gran Via i la plaça d'España, fins a desembocar a la plaça d'Oriente. Un recorregut ple de banderes espanyoles, tant als balcons com a les tanques instal·lades, però on estaven prohibides les banderes republicanes, segons la policia, per motius de seguretat. En un segon cotxe han fet el mateix trajecte la princesa Elionor i la seva germana Sofia.

Els monarques ha arribat, entre aplaudiments i crits de "Felip, Felip", "Visca el rei" i "Espanya, unida, mai no serà vençuda", al Palau Reial, on s'ha sumat a l'acte de proclamació Joan Carles I i Sofia. Tots quatre reis, amb Elionor i Sofia, han sortit al balcó per saludar als milers de ciutadans que s'han aplegat a la plaça d'Oriente, que amb una capacitat per a 40.000 persones, no s'ha acabat d'omplir. Primer ho ha fet el nou monarca, després la reina, les seves filles i, finalment, s'han incorporat Joan Carles I, que ha reaparegut a la festa de proclamació, amb la seva esposa Sofia. Precisament, els fins ara monarques també han estat els primers a retirar-se i han deixat pas a les noves generacions, que també han deixat el balcó.

Mentrestant, desenes d'autobusos han traslladat els diputats i senadors, juntament amb els seus cònjuges, cap al Palau Reial, per assistir a la recepció que ofereixen els reis a diversos representants de la societat espanyola, uns 2.000 en total, al saló de Trons. Abans, Felip VI i Letícia han saludat un per un els assistents. Entre ells, Isidre Fainé, David Bisbal o Pau Gasol.

El centre de Madrid està blindat per un fort dispositiu de seguretat de 7.000 agents que ha comportat escorcolls casa per casa i l'activació del protocol antiterrorista de nivell 3, a més de la protecció d'infraestructures importants i restriccions a l'espai aeri de Madrid.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut