Mas i Urkullu sense aplaudir. A l'esquerra, la reina Sofia i la infanta Elena
Mas i Urkullu sense aplaudir. A l'esquerra, la reina Sofia i la infanta Elena
Madrid

Mas i Urkullu eviten sumar-se a l'aplaudiment generalitzat al discurs de Felip VI

La majoria dels diputats de CiU i el PNB tampoc s'han afegit a l'ovació al nou monarca.

RedaccióActualitzat

Aquest dijous, les mirades s'han dirigit cap al president de la Generalitat, Artur Mas, i el lehendakari, Iñigo Urkullu, en l'acte de proclamació del nou rei al Congrés. Tant Mas com Urkullu han evitat sumar-se a l'aplaudiment generalitzat al discurs de Felip VI. És el mateix que han fet la majoria dels diputats de CiU i del PNB. Abans del discurs, el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, havia aplaudit l'arribada del nou monarca.

Un cop acabat el parlament de Felip VI, Artur Mas i Iñigo Urkullu -situats a l'esquerra de la reina Sofia i de la infanta Elena- s'han posat drets, han dedicat un breu aplaudiment al rei i s'han mantingut al seu escó fins que ha acabat l'ovació. A la recepció posterior al saló de plens del Congrés, els nous reis han saludat els assistents a l'acte de proclamació. El monarca ha tingut una conversa molt breu amb els presidents català i basc, en contrast amb les salutacions més llargues i disteses amb altres presidents autonòmics, com el madrileny Ignacio González i el gallec Alberto Núñez Feijóo.

Algunes persones que esperaven la desfilada posterior dels reis pels carrers de Madrid han dirigit esbroncades i crits de "fora, fora" a Artur Mas i a Iñigo Urkullu quan a les pantalles gegants instal·lades al passeig de Callao se'ls veia sense aplaudir el rei Felip VI.

Crítiques d'Alícia Sánchez-Camacho

L'actitud de Mas no ha agradat al PP. La presidenta dels populars catalans, Alicia Sánchez-Camacho, ha acusat el president de la Generalitat d'haver-se comportat més com a líder de CiU que com a cap d'un executiu "que representa 7,5 milions d'espanyols". Sánchez-Camacho ha dit al pati del Congrés que Artur Mas no ha mantingut "les formes mínimes d'educació i protocol" i que aquesta actitud no representa la dels catalans que, segons ha assenyalat, són "respectuosos" amb la Constitució i amb el nou rei. "Mas no ha estat a l'alçada del càrrec", ha afirmat la líder del PPC.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut