"Una exreportera de la CNN es converteix en reina", recorda la cadena nord-americana, en el seu especial.
"Una exreportera de la CNN es converteix en reina", recorda la cadena nord-americana, en el seu especial.

La premsa internacional destaca els "reptes independentistes" del regnat de Felip VI i "l'austeritat" de la proclamació

Hi ha tres conceptes bàsics que es repeteixen: el repte independentista del nou monarca, la crisi i la pèrdua de prestigi de la Casa Reial

RedaccióActualitzat

Ressò sobretot als mitjans digitals i retransmissions en directe de nombroses cadenes, que destaquen extractes del discurs de Felip VI i la "sobrietat de la cerimònia."

'Le Figaro', 'Le Monde' i 'Libération':

El francès 'Le Figaro', que ha creat un blog especial sobre la proclamació, destaca que Felip VI vol "una monarquia íntegra", en una referència a la necessitat de recuperar la confiança dels ciutadans en la corona després dels escàndols de corrupció com el "cas Nóos" o del viatge a Botswana del rei Joan Carles. També inclou una enquesta "on-line" amb la pregunta de si serà un bon rei o no.

'Le Monde' assenyala que la proclamació de Felip VI s'ha fet "en una cerimònia laica i sense ostentació". El rotatiu també destaca que Felip VI ha parlat de la seva "fe en la unitat d'Espanya", en un comentari que el diari interpreta com una reacció a "l'augment del separatisme català".

El diari 'Libération" recorda que l'austeritat de la cerimònia no "oculta les crítiques a la institució monàrquica". La notícia es "cola" entre la desfeta d'Espanya al Mundial, la crisi a l'Iraq i, evidentment, les notícies locals de cada mitjà.

'CNN', 'BBC News':

En aquest cas, alguns escombren cap a casa. "Una exreportera de la CNN es converteix en reina", recorda la cadena nord-americana.

La BBC informa que Artur Mas i Iñigo Urkullu eren a la cerimònia "però no han aplaudit". "Mas ha promès celebrar un referèndum d'independència el novembre, mentre que el govern espanyol ha dit que bloquejarà la votació", diu la cadena britànica.

'Al-Jazeera', 'Los Angeles Times', 'The Telegraph', 'Reuters' o el 'Wall Street Journal'

Tots informen en les edicions digitals de l'accés al tron del nou monarca, que destaquen que arriba "en ple repte independentista a Catalunya", en un "context econòmic i social difícil" i després d'una "pèrdua de prestigi de la Casa Reial."

Anar al contingut