Madrid

Felip VI rep Rajoy al seu nou despatx a La Zarzuela

El Consell de Ministres aborda l'aforament de Joan Carles l'endemà de la proclamació com a nou rei d'Espanya

RedaccióActualitzat

L'endemà de la seva proclamació, el nou rei Felip VI ha rebut el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al seu despatx de La Zarzuela, el mateix que fins ara ocupava el seu pare. L'estança, però, ja presenta novetats: un ordinador més a prop de la taula de treball, on hi ha una reproducció de la Copa del Mundial de futbol de Sud-àfrica. A la paret, a més, hi ha penjat un quadre de Carles III pintat per Mengs.

La trobada ha tingut un to distès. Felip VI ha saludat Rajoy amb un "bon dia, m'alegro de veure't". El rei ha comentat la proclamació assegurant que va anar "bastant bé". Rajoy li ha contestat que "va estar bé", però s'ha referit a la llarga jornada amb un "quina pallissa".

Canvis al decorat

El despatx del monarca presenta ja algunes novetats. Felip VI ha optat per canviar el quadre que presidia les reunions de treball. Ja ho hi ha el retrat que va pintar Jean Ranc al jove infant Felip de Borbó sinó un oli pintat per Antonio Rafael Mengs que mostra Carles III amb armadura.

Sobre la taula, una petita reproducció de la Copa del Món de futbol de Sud-àfrica guanyada per la selecció espanyola. Al costat, destaquen dues fotografies emmarcades: a l'esquerra, una imatge presa poc després del naixement de l'ara princesa d'Astúries i, al seu costat, una imatge familiar del rei amb les seves dues filles.

L'exemplar de la Constitució espanyola que ha fet servir Joan Carles no s'ha mogut de lloc.

L'agenda del rei

El nou rei farà el primer acte oficial com a monarca aquest dissabte: una trobada a Madrid amb les associacions de víctimes del terrorisme. A partir de dilluns començarà una agenda plena d'audiències amb els màxims representants d'altres institucions de l'Estat, que encara s'ha de confirmar. Dijous, però, serà a Girona per lliurar els premis de la Fundació Príncep d'Astúries en el marc del Fòrum Impulsa.

També s'ha sabut que el primer viatge oficial dels reis serà al Vaticà, i que després visitaran els països veïns: el Marroc, França i Portugal.

Després de trobar-se amb Felip VI, Rajoy presideix el Consell de Ministres, on molt probablement l'executiu farà el primer pas perquè el rei Joan Carles tingui l'estatus d'aforat un cop ha perdut la inviolabilitat, un estatus que també obtindria la reina Sofia.

Ara bé, fins que no s'aprovi una nova llei orgànica, si s'investigués el rei ho faria el mateix jutjat que investiga qualsevol altre ciutadà. Però, un cop aprovada la llei, passarà a ser aforat i llavors només el podrà jutjar el Tribunal Suprem. És la mateixa condició d'aforat que tenen, per exemple, els diputats durant l'exercici de les seves funcions. Joan Carles i Sofia, no obstant, seran els únics ciutadans de l'Estat que disposaran d'aquest aforament sense ocupar cap càrrec públic.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut