Barcelona

Mas torna a obrir la porta del govern a ERC però no creu que hi entrin fins a la tardor

El president de la Generalitat obre la porta a un govern de concentració i apunta que Esquerra hi està disposada, però no preveu cap moviment fins a la tardor

RedaccióActualitzat

Els canvis en l'escenari polític s'acceleren a mesura que cauen els fulls del calendari fins a la cita del 9 de novembre. El president Artur Mas admet que hi ha noves oportunitats amb el canvi de rei i apunta que a la tardor hi podria haver govern de concentració.

En una entrevista a "El suplement" de Catalunya Ràdio, el president de la Generalitat ha recollit l'oferta d'aquest dissabte d'Oriol Junqueras per entrar al govern de la Generalitat. Mas manté la porta oberta a un govern de concentració amb Esquerra per reforçar les institucions catalanes de cara a la consulta.

Mas assegura que la seva posició no ha variat respecte a l'inici de la legislatura, quan ja va oferir als republicans entrar al govern. Diu, però, que cada cop hi ha més expectatives de pacte amb Oriol Junqueras perquè Esquerra ha flexibilitzat la seva posició. Mas creu que potser ara el president d'Esquerra s'ho ha repensat, perquè l'escenari és nou, amb la consulta del 9-N més a prop, que requereix la màxima fortalesa de les institucions. Això sí, no preveu novetat fins a la tardor.

Sobre els suports que CiU ha buscat amb altres partits, com el PSC en el cas de Barcelona World, Mas ha recordat a ERC que "si tu no hi ets no pots dir que tot s'ha de fer amb tu". I ha afegit que amb Barcelona Wolrd es van veure empesos a buscar l'acorc amb PSC per tirar-ho endavant "pensant en l'economia i els llocs de treball" després de la negativa d'ERC a donar-hi suport.

El rei ha de moure fitxa

El president de la Generalitat creu que està a les mans del rei Felip VI, com a nou cap de l'Estat, moure fitxa perquè Catalunya trobi el seu encaix a Espanya.

"Ell és el cap de l'Estat i a Catalunya hi ha una majoria de gent que ha deixat de confiar en aquest estat."

Mas creu que el nou monarca pot tenir un paper important en el procés català, però avisa que els catalans no poden ser ingenus.

"No confiem que per un canvi de rei s'obriran les portes del paradís."

Mas i Felip VI coincidiran dijous a Girona, però Mas dóna gairebé per fet que no es reunirà amb el rei perquè no serà el context propici per parlar de la qüestió de Catalunya. 

El president de la Generalitat també s'ha referit a una possible tercera via. El president de la Generalitat ha insistit que qualsevol oferta ha de passar per les urnes.

Finalment, Mas ha acusat el govern espanyol de mentider i provocador per haver assegurat que destinarà una partida del fons de liquiditat autonòmica al sector farmacèutic perquè la Generalitat li pugui pagar el que li deu.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut