Exèrcit iraquià frena avanç milicians jihadistes.
Exèrcit iraquià frena avanç milicians jihadistes.
El Caire

John Kerry demana la unió del tots els iraquians per vèncer el terrorisme al seu país

El secretari d'Estat d'Estats Units, John Kerry, ha afegit que no s'involucraran en la política de l'Iraq ja que és un problema dels iraquians

RedaccióActualitzat

El secretari d'estat d'Estats Units John Kerry ha demanat la unió dels iraquians per vèncer el terrorisme al seu país després dels avenços dels extremistes de l'ISIL.

En una roda de premsa al Caire, després d'entrevistar-se amb el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, Kerry ha demanat un govern iraquià unit que representi totes les parts del poble iraquià per fer front als jihadistes.

"D'aquesta manera l'Iraq tindrà la nostra ajuda i també tindrà la de tot el món", ha dit el cap de la diplomàcia dels Estats Units. De totes maneres ha afegit que no s'involucraran en la política de l'Iraq ja que és un problema dels iraquians.

Kerry també ha afegit que els EUA no són responsables del que passa entre l'Iraq i Líbia. Ha dit que el culpable va ser Moammar al-Gaddafi i que per això el seu poble es va aixecar contra ell.

Kerry ha justificat la invasió del 2003 perquè diu que s'havia d'establir un país més democràtic, i considera que l'amenaça d'ISIL no és només un problema de l'Iraq sinó de tota la regió.

També ha assenyalat que els Estats Units estan treballant amb països com Egipte i Israel per lluitar contra els jihadistes.

Ministre egipci d'Afers Exteriors, Sameh Shukri

Per la seva banda, el ministre egipci d'Afers Exteriors, Sameh Shukri, ha dit, en la mateixa conferència, que Egipte i els EUA comparteixen la preocupació per la situació de l'Iraq i ha fet una crida per respectar la integritat d'aquest país i la seva unitat nacional.

En les últimes setmanes l'ISIL i diversos grups insurgents sunites, crítics amb el govern de Nuri al-Maliki han pres diverses regions de l'Iraq i s'han enfrontat a les tropes governamentals.

Bagdad ha demanat als EUA que els ajudin a lluitar contra els insurgents, però de moment Washington s'ha limitat a desplegar a 300 assessors militars, insistint que això no suposa reiniciar els combats contra l'Iraq i que la solució no passa per una via exclusivament militar.

Anar al contingut