El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu.
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu.
Madrid

L'Estat modera el seu dèficit i només tres comunitats mantenen l'objectiu estable

Catalunya registra un dèficit de 1.295 milions d'euros de gener a maig, més d'una quarta part del global de totes les comunitats

RedaccióActualitzat

Només dos dies abans del consell de política fiscal i financera, on es reuniran els consellers de totes les comunitats amb el ministre Cristóbal Montoro, el ministeri d'Hisenda ha fet públiques dades sobre el dèficit. En el cas de l'Estat durant els cinc primers mesos de l'any, ha baixat i s'ha situat en 25.748 milions d'euros, el 2,47% del PIB. Això suposa un 1,4% menys respecte el 2013 (2,55% del PIB).

La moderació del dèficit de l'Estat durant aquest període contrasta amb els de les Comunitats Autònomes. Fins al mes d'abril - que són les últimes dades disponibles- només tres han pogut mantenir l'objectiu de dèficit establert. Es tracta de Balears, Astúries i País Basc. Segons el ministeri, en general les comunitats han vist com disminuïa la recaptació d'alguns impostos autonòmics i ha augmentat la despesa i això ha afectat el dèficit.

En conjunt, les comunitats han registrat un dèficit de 4.471 milions d'euros, el 0,43 % del PIB, en el primer quadrimestre de l'any. En el cas de Catalunya, el dèficit de gener a maig és de 1.295 milions d'euros, més d'una quarta part del global de totes les comunitats.

Els ingressos no financers de l'Estat van pujar un 5,7 fins els 44.181 milions mentre que les despeses no financeres van arribar als 69.929 milions, el 3% més, un increment que Hisenda atribueix a la despesa del finançament del dèficit elèctric per 1.004 milions.

Segons les dades de comptabilitat d'Hisenda, els recursos no financers de les comunitats, en canvi, van caure un 1,6% durant aquest període i les despeses no financeres van augmentar un 2,1%, sobretot pel creixement dels interessos del deute en un 13,3%.

Dijous es farà el Consell de Política Fiscal i Financera on Hisenda i les comunitats autònomes han d'analitzar el grau de compliment dels objectius de dèficit del 2013, així com el fixat per aquest 2014 i els del període 2015-2017. Comunitats com Catalunya i Andalusia han reclamat al govern espanyol una flexibilització de l'objectiu de dèficit per aquest any, tot i que el Ministeri no preveu, per ara, aquest escenari.

La reunió del Consell de Política Fiscal i Financera de dijous també servirà perquè les comunitats valorin la reforma fiscal aprovada pel consell de Ministres.

 

Anar al contingut