Ypres

Els líders europeus proposen Jean-Claude Juncker com a president de la Comissió Europea

Les reticències del primer ministre britànic, David Cameron, no han estat suficients per evitar que el luxemburguès s'imposés.

RedaccióActualitzat

No hi ha hagut sorpreses i els líders de la UE han acordat que el luxemburguès Jean-Claude Juncker presideixi la Comissió Europea els pròxims cinc anys. El nomenament ha de ser ratificat pel ple del Parlament Europeu el setze de juliol. A la cambra, Juncker ja té el suport del PP Europeu, els socialistes i els liberals i el seu nomenament prosperarà sense problemes.  

El pacte l'ha anunciat el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, a través de Twitter.

La cimera de caps d'estat i de govern on s'ha pres aquesta decisió s'ha celebrat a la ciutat belga d'Ypres, on dijous es va commemorar el centenari de la Primera Guerra Mundial. La tria de Juncker té una gran força simbòlica perquè és el primer cop que el cap de l'executiu europeu surt dels vots dels ciutadans.

Això marca un precedent que no agrada gens al Regne Unit. El primer ministre britànic, David Cameron, ha fet una campanya d'oposició a la candidatura de Juncker, campanya que només ha tingut el suport del primer ministre hongarès, Viktor Orbán. Cameron ha forçat els dirigents europeus a votar sobre la nominació del luxemburguès amb un resultat previsible: 26 vots a favor i només dos en contra, els del Regne Unit i Hongria.

El premier britànic ha advertit als seus homòlegs que cometen un error que lamentaran més endavant, perquè Juncker representa la cessió de sobirania dels estats en detriment d'una Europa més federal.

Compromís amb la pau

En la primera jornada de la cimera s'ha fet una cerimònia de record amb motiu del centenari de l'inici de la Primera Guerra Mundial, en què els líders europeus han segellat un compromís per salvaguardar sempre la pau. Ha estat també a la ciutat belga d'Ypres, escenari de cruentes batalles durant el conflicte.

En el sopar d'ahir, Espanya va estar representada pel ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, perquè el president de l'executiu, Mariano Rajoy, era a la cimera de la Unió Africana i ha viatjat directament a Brussel·les.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut