El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu.
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Madrid

Montoro ajorna "sine die" el nou sistema de finançament, que s'havia de negociar per al 2015

El ministre assegura que el clima per negociar no és propici i que cal centrar-se en la reforma fiscal

RedaccióActualitzat

La reforma del sistema de finançament autonòmic no formava part de l'ordre del dia del Consell de Política Fiscal i Financera celebrat aquest dijous, però, finalment, en va acabar sent protagonista. Fins a tres vegades van haver d'insistir els periodistes al ministre Cristóbal Montoro perquè respongués a la pregunta, molt clara: hi haurà nou sistema de finançament per a l'any que ve? Finalment, Montoro va assegurar que ara no hi ha diners i que no es poden generar més greuges entre autonomies.

Tot i que sobre el paper el nou model s'havia de començar a debatre aquest any i entrar en vigor el 2015, el ministre d'Hisenda va admetre que el govern ajorna "sine die" la reforma, segons diu, perquè el clima polític no és bo i ara no és moment de generar nous greuges ni enfrontaments entre comunitats ni entre les comunitats i l'executiu espanyol. Montoro va comunicar als consellers autonòmics que abans d'abordar el finançament autonòmic s'ha de consolidar la reforma fiscal.

Són les declaracions del ministre després d'una trobada en què Montoro va anunciar als consellers d'Economia de les comunitats autònomes que el 2015 tindran un augment de gairebé el 5% de les bestretes, en concret 3.900 milions d'euros addicionals. A la sortida de la reunió, un decebut Mas-Colell es va mostrar escèptic sobre la possibilitat que més endavant el ministeri no disminueixi la xifra.

El Consell de Política Fiscal i Financera també va aprovar els objectius de dèficit per als pròxims anys, segons els quals el 2017 les comunitats autònomes hauran d'arribar a l'equilibri pressupostari, és a dir, a igualar ingressos i despeses. Malgrat les queixes de Catalunya i Andalusia, el límit per a aquest any es confirma en l'1%.

Anar al contingut