Sant Feliu de Codines

Avancem es constitueix en "nou subjecte polític" i pacta amb Nova Esquerra el començament d'un nou socialisme

Joan Ignasi Elena afirma que rumiarà si deixa l'escó al Parlament després que les bases d'Avacem li demanin que es quedi com a diputat no adscrit

RedaccióActualitzat

El corrent crític del PSC Avancem ha fet un pas endavant i trenca oficialment amb el Partit Socialista de Catalunya. Avancem, que s'ha constituït en "nou subjecte polític", té la intenció de governar Catalunya. L'assemblea també ha ratificat els processos d'aliances amb què treballa Avancem amb Nova Esquerra Catalana, ERC i també Iniciativa, de cara a les municipals.

En aquest sentit, Avancem descarta ser "marca blanca" de cap altre partit i han avisat que el PSC no és només la direcció. Un dels rostres coneguts d'Avancem, Fabián Mohedano, exmembre de l'executiva del PSC, ha dit que no volen "diputats humiliats ni imputats".

En l'assemblea d'Avancem també s'ha confirmat que les tres cares més conegudes del moviment, Jordi del Río, Fabián Mohedano i Joan Ignasi Elena, deixaran el PSC. Elena ha assegurat que en els pròxims dies decidirà si finalment es queda al Parlament com a diputat no adscrit, tal com l'hi demanen els membres del corrent Avancem, o bé torna l'acta i abandona la cambra catalana.

En l'assemblea s'ha aprovat la declaració conjunta amb Nova Esquerra Catalana anomenada "Nou començament del socialisme catalanista". Aquest document defineix les bases d'un nou programa polític compartit, amb la voluntat d'aplegar una nova majoria social i promoure noves majories progressistes amb la resta de forces del catalanisme d'esquerres.

Socialistes i catalanistes

La trobada també ha servit per debatre i aprovar dos documents polítics on es defensa la vertebració d'un nou espai socialista, clarament d'esquerres i que defensi de manera "inequívoca" la consulta i el dret a decidir.

Per a Avancem, el debat sobiranista ha de ser plural. I reclamen que, des de l'espai socialista, es defensin polítiques clarament d'esquerra i que facin possible una regeneració democràtica. En aquest sentit, creuen que ara és més vigent que mai una de les frases històriques del socialisme català:

"Som socialistes i catalanistes per les mateixes raons".

Segons els dirigents d'Avancem, el dret a decidir no és només una oportunitat per defensar les tesis independentistes sinó que també permet donar a conèixer un model nou de relació amb Espanya. Per aquest motiu, diuen que la consulta s'ha d'afrontar amb vocació pedagògica.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut