Maria Dolores de Cospedal acompanyada del l'expresident espanyol, José María Aznar.
Maria Dolores de Cospedal acompanyada del l'expresident espanyol, José María Aznar. (Foto: EFE)
Madrid

De Cospedal rebutja cap reforma constitucional per resoldre "problemes territorials que alguns tracten de provocar"

La número 2 del PP recorda a Felip VI que el seu paper és preservar la unitat d'Espanya

RedaccióActualitzat

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha rebutjat cap reforma constitucional per resoldre "problemes territorials que alguns tracten de provocar". La número 2 del PP ha recordat que qualsevol modificació necessita el suport de dues terceres parts de les Corts i de la celebració d'un referèndum per consultar a "tots els espanyols" i ha afegit: "Sobre el tot, decideix el tot".

En qualsevol cas, per la presidenta de Castella-la Manxa, es tracta de qüestions que no han d'anar més enllà d'un míting perquè el que realment la societat reclama als polítics és que s'esforcin per superar la crisi econòmica i no per estar concentrats plantejant constantment el que el país ha de ser. Tot plegat ho ha qualificat de "pensaments caducs, velles polítiques populistes i vells esteorotips".

En la mateixa línia, De Cospedal ha criticat els que defensen una segona transició que exigeix "destrossar" la primera sense tenir clar què "persegueix" i ha lamentat: "No es recorda que gràcies a la Constitució i als diversos governs que han viscut amb la Constitució Espanyola hem aconseguit transformar l'Estat passant d'una dictadura a una democràcia on hi ha lloc absolutament per a tots els espanyols, amb les maneres que tingui cada un de sentir-se espanyol".

De Cospedal recorda a Felip VI que el seu paper és preservar la unitat d'Espanya

Al costat de l'expresident José María Aznar, la número 2 del PP ha fet una defensa aferrissada de la monarquia parlamentària però ha recordat a Felip VI que el seu paper és preservar la unitat d'Espanya.

La presidenta de Castella-la Manxa ha destacat que el progrés que ha viscut Espanya amb la seva actual Constitució no és aliè a la labor de la Monarquia i al seu "poder moderador". De Cospedal ha recordat així que en una monarquia parlamentària, el rei, més que un cap d'Estat és el cap de la nació, i és molt important preservar aquest paper. "Més que una magistratura política és una magistratura social, i és tant un rei d'Espanya com un rei de tots els espanyols", ha dit.

Sense referir-se explícitament al president de la Generalitat, Artur Mas, que va demanar a Felip VI que fes de mediador, Cospedal ha dit que alguns tracten de donar-li a la corona "un paper diferent del que li correspon d'acord amb la Constitució i exigeixen d'aquesta institució més que el que la Constitució li ha donat". En aquest sentit, ha dit que la sobirania nacional resideix en el poble i la representació d'aquesta sobirania està en les Corts. "És missió del monarca vetllar perquè aquesta sobirania nacional es respecti i és missió del monarca vetllar perquè no es posi en perill la unitat d'Espanya", ha explicat. Per De Cospedal, "Felip VI, com a monarca, és tan essencial i tan integrant del pacte constitucional com el model d'estat, l'estat descentralitzat, l'estat de les autonomies o el principi de divisió de poders".

Es tracta de la primera trobada entre Aznar i la direcció del seu partit després dels retrets per no haver estat convidat a participar en la campanya de les europees.

Anar al contingut