Barcelona

Els taxistes protesten contra Uber amb una altra jornada de vaga massiva

El seguiment ha estat pràcticament del 100% i hi ha hagut manifestacions a Barcelona, Madrid, Bilbao, València, Sevilla, Màlaga i Valladolid

RedaccióActualitzat

El sector del taxi ha tornat a fer vaga aquest dimarts contra les aplicacions mòbils que posen en contacte particulars per compartir vehicle privat, pagant pel servei. A diferència de la jornada de l'11 de juny, aquesta protesta ha estat convocada per un sindicat minoritari, la CNT, i grups de taxistes aïllats. Tot i això, el seguiment ha estat massiu, segons l'Institut Municipal del Taxi. El secretari general del STAC, José María Sánchez, ha assegurat que la protesta ha estat "del 100%" perquè els conductors tenien "por de patir incidents" com ja va passar en l'anterior aturada.

El Sindicat del Taxi de Catalunya (STAC), l'Agrupació Taxi Companys (ATC), la Coordinadora Metropolitana del taxi de Barcelona (CMT) i l'Associació Empresarial del Taxi (AET) han manifestat a través d'un comunicat conjunt el seu desacord amb la convocatòria. Asseguren que són contraris a l'existència d'aquestes aplicacions, però no compartien la vaga d'aquest dimarts perquè consideren que tant el Departament de Territori i Sostenibilitat com el Ministeri de Foment ja estan fent "tot el que està al seu abast" pel tancament de les aplicacions, ha explicat Sánchez.

A l'estació de Sants o a l'aeroport del Prat ha estat impossible trobar un taxi per a desesperació d'alguns usuaris. Si bé alguns hi han fet acte de presència, ha estat amb la voluntat de fer manifesta la protesta. També a Sants hi havia dues furgonetes dels Mossos d'Esquadra per prevenir possibles incidents.

La ministra de Foment, Ana Pastor, ha assegurat que "qualsevol persona i empresa que vulgui formar part del sector del transport ha de seguir les regles del joc que hi ha en aquest país". La ministra es referia a la Llei d'Ordenació del Transport Terrestre (LOTT).

Manifestació pel centre de Barcelona

Els taxistes han convocat una marxa lenta per les rondes de Barcelona, i després una manifestació, des de les 11 del matí, que ha sortit de plaça Catalunya i ha acabat a la delegació del govern espanyol, al carrer Roger de Llúria, on han entregat un document.

A Madrid, la Federació Professional del Taxi i la UGT també han convocat una manifestació, però no aturades del servei. Les protestes s'han repetit a Bilbao, València, Sevilla, Màlaga i Valladolid.

En guerra contra Uber

Ja fa temps que els taxistes es van posar en peu de guerra per Uber i altres aplicacions gratuïtes similars que posen en contacte particulars per fer trajectes privats i que fa d'intermediàries, a més, en el cobrament dels trajectes. La consideren competència deslleial.

Mentre Uber reclama un marc legal, la Generalitat ja ha anunciat que sancionarà la companyia i els vehicles particulars que ofereix. Però la Comissió Europea no ho veu tan clar. Brussel·les considera que no es pot anar contra la innovació en els negocis i demana diàleg entre governs, taxistes i plataformes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut