Barcelona

El síndic de greuges, Rafael Ribó, renuncia a la seva condició d'aforat

El portaveu del govern, Francesc Homs, rebutja "populismes" i acusa Ribó de prendre una decisió improvisada i per quedar bé

RedaccióActualitzat

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha comunicat a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que renuncia a l'aforament especial arran de la seva condició de defensor del poble català. Ribó ha pres aquesta decisió després que aquest dilluns el president espanyol, Mariano Rajoy, anunciés que estudiaria una possible reducció dels càrrecs que tenen aquesta protecció jurídica.

En un comunicat, el síndic assegura que ha fet aquest pas per ser "conseqüent" amb una mesura que considera "positiva i exemplar", com suprimir la condició d'aforats a tots els càrrecs institucionals previstos en el sistema constitucional.

El síndic també informarà d'aquesta renúncia Mariano Rajoy i el president del Congrés dels Diputats, Jesús Posada, perquè ho enviïn als grups parlamentaris i, si escau, comencin la reforma legislativa corresponent.

El govern rebutja "populismes" en el debat de l'aforament

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat  que el seu executiu està disposat a fer un debat "serè" sobre l'aforament, però ha advertit que s'ha de fer "al marge de populismes i improvisacions" que poden generar "desconfiança" en la ciutadania. El conseller s'ha expressat així després de la renúncia de Rafael Ribó a la seva condició d'aforat.

"Crec que val la pena fer un debat serè, però creiem que no s'ha de deixar-se portar per decisions que poden ser percebudes com una improvisació" i només pel fet d'"apuntar-se al tema del dia" per "quedar bé", ha dit Homs, en al·lusió a Ribó.

"Crec que això s'ha de fer front al marge de populismes o improvisacions", ha aprofundit el conseller, qui ha avisat que pot generar tanta desconfiança en la ciutadania "no fer res" com "improvisar decisions".

El conseller ha dit no tenir la certesa que ser aforat sigui un "autèntic privilegi" però, en tot cas, ha asseverat que el Govern està disposat a fer un "debat serè" sobre aquesta qüestió, analitzant els "pros i contres".

Homs ha remarcat el "compromís inequívoc" del govern en una millorar la transparència i en la labor de reduir la distància entre la ciutadania i els polítics i institucions.

"Estem compromesos a fer les coses de forma seriosa en la línia de restablir la desconfiança creixent amb els representants polítics", ha afegit.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut