Una dona amb nicab, un vel que tapa tot el cos tret dels ulls (Foto: Reuters)
Una dona amb nicab, un vel que tapa tot el cos tret dels ulls (Foto: Reuters)
Lleida

L'Ajuntament de Lleida estudia reactivar l'ordenança que prohibeix el burca i el nicab

El primer pas és que els serveis jurídics del consistori estudiïn la sentència del Tribunal d'Estrasburg i, si es conclou que es pot aplicar, es tornarà a votar en el ple l'article de l'ordenança, que el Tribunal Suprem va derogar

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Lleida podria tornar a activar l'ordenança, actualment derogada, que prohibeix l'ús del vel integral en espais públics a la ciutat després de la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg que avala la llei francesa que prohibeix el burca i el nicab en espais públics per motius de seguretat.

Segons l'alcalde, Àngel Ros, el primer pas és que els serveis jurídics de l'ajuntament de Lleida estudiïn ara la sentència del Tribunal d'Estrasburg i si es conclou que es pot aplicar, es tornarà a votar l'ordenança al ple. Ros, que ha valorat amb satisfacció el dictamen perquè "va en la línia de la nostra ordenança", ha assegurat que si els serveis jurídics conclouen que es pot aplicar "tornarem a activar l'ordenança".

A banda, l'alcalde també espera que ho debati el Parlament de Catalunya i que s'acabi legislant sobre aquesta qüestió. "El Parlament ho ha de legislar", ha dit Ros, que ha explicat que Espadaler ja va assumir el compromís de fer-ho. De fet, fa un any el Parlament va aprovar amb els vots de CiU, PSC, PP i Ciutadans una moció que instava el govern a "estudiar i analitzar" per motius de seguretat si prohibia l'ocultació de la cara a l'espai públic.

L'alcalde de Lleida també ha assegurat que l'ús del vel integral islàmic ha disminuït a la ciutat en els últims anys i ho atribueix a la pedagogia que s'ha fet i al retorn d'immigrants als seus països d'origen.

 

Lleida va ser la primera ciutat de l'Estat on es va prohibir l'ús del burca i el nicab en espais públics. El Suprem, en una sentència de l'any 2013, va anul·lar aquesta ordenança perquè considerava que s'extralimitava en les seves funcions. El mateix va fer amb l'ordenança de Reus, més restrictiva.

Anar al contingut