Esplugues de Llobregat

Extirpen un tumor a un nen de cinc anys gràcies a una maqueta en 3D

Els cirurgians de l'Hospital de Sant Joan de Déu van veure com abordar el tumor cancerós envoltat d'artèries i vasos sanguinis després d'aconseguir-ne una maqueta amb una impressora 3D

RedaccióActualitzat

Un equip de Sant Joan de Deú ha aconseguit extirpar un tumor cancerós inoperable a un nen de cinc anys gràcies a una maqueta en 3D. Els responsables de l'operació han subratllat la importància de l'ús de les noves tecnologies per abordar amb possibilitats d'èxit una intervenció que fins ara era inviable.

L'operació s'ha practicat a un nen que tenia un tumor al ventre que afectava artèries i vasos sanguinis importants, de manera que els cirurgians no veien la manera d'abordar-lo. "Vam intentar en dues ocasions la intervenció, però vam fracassar perquè no podíem accedir-hi", ha explicat l'oncòleg Jaume Mora, un dels responsable del cas.

El nen patia un neuroblastoma, un càncer agressiu i dels més habituals en nens, des que era un nadó. Els metges havien aconseguit controlar la malaltia durant quatre anys amb tractaments oncològics, però el tumor estava col·locat de tal manera que resultava inoperable.

"En lloc de rendir-nos, vam mirar entre tots els implicats de buscar-hi una solució", ha exposat Mora durant la roda de premsa. I la solució va arribar de la mà de les impressores 3D, gràcies a les quals van poder fer una maqueta en tres dimensions després d'estudiar per contrast els diversos teixits que travessaven el tumor. Per fer la maqueta es va usar dos tipus de materials. El primer, una resina que reproduïa els vasos i òrgans afectats; i el segon, més translúcid i tou, com la del tumor, perquè els metges provessin d'extirpar-lo. A més, es va fer una segona maqueta per visualitzar quin havia de ser el resultat de l'operació.

Els cirurgians van obtenir la maqueta 10 dies abans de la intervenció i durant tot aquest temps van treballar assajant-la. La maqueta va permetre estudiar com atacar de la manera més efectiva possible el tumor sense afectar els òrgans. Es tractava d'aconseguir un triple objectiu: extreure el major percentatge de tumor possible, reduir els efectes secundaris i reduir el temps de l'operació per evitar complicacions.

L'operació va ser un èxit i 20 dies després de fer-se, aquest dimecres, la mare ha agraït als metges que han tractat el seu fill "que no s'hagin donat per vençuts en tot aquest temps i que hagin seguit buscant alternatives". Els metges han assegurat que després de l'operació el menor recuperarà la salut i no caldrà que se sotmeti a més intervencions quirúrgiques.  

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut