Aquest tipus de tumor afecta 70.000 persones cada any a tot el món.
Aquest tipus de tumor afecta 70.000 persones cada any a tot el món.
Barcelona

Una investigació amb científics catalans troba una mutació genètica que causa un tipus de càncer de fetge

Científics catalans han participat en una investigació que ha descobert una mutació genètica causant d'un tumor i de la seva progressió

RedaccióActualitzat
Científics catalans de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques IDIBAPS han participat en una investigació que ha obert una via de tractament per a un dels càncers de fetge de més mal pronòstic. Aquest equip ha descobert una mutació genètica causant d'aquest tumor i de la seva progressió. L'estudi surt publicat a la revista científica "Nature".

La investigació, liderada pel doctor Nabeel Bardesy, de la Universitat de Harvard, ha seguit la línia estratègica que els científics han emprès en els últims anys per identificar mutacions en gens involucrats en el desenvolupament de tumors. En aquest cas, s'ha identificat una mutació oncogènica a l'enzim IDH que pot bloquejar-se i així aturar la progressió d'aquest tipus de càncer hepàtic, ha informat IDIBAPS, un centre que depèn de l'Hospital Clínic.

Segons el doctor Josep Maria Llovet, "aquesta troballa aclareix dues coses: Una és l'origen del tumor. No apareix amb cèl·lules ja madures, sinó que apareix amb cèl·lules progenitores o cèl·lules mare. La segona cosa important és que aquesta mutació pot ser una diana terapèutica per al tractament d'aquests pacients.

Ara s'està assajant amb un medicament per a un tipus de càncer de cervell i es provarà amb malalts que tinguin aquest càncer. Esperen aconseguir millorar-ne la supervivència,  que ara és d'un 10 per cent al cap de 5 anys.

En l'estudi també han descobert que la combinació d'aquesta mutació amb d'altres fa que el càncer sigui encara més agressiu i de pitjor pronòstic.

Aquest tipus de tumor al fetge, anomenat colangiocarcinoma intrahepàtic, és la segona neoplàsia maligna primària més freqüent al fetge. Representa prop del 10% dels càncers de fetge, amb prop de 70.000 casos anuals a nivell mundial.

Anar al contingut