Papereta consulta.
Papereta consulta.
Barcelona

El Parlament descarta ampliar el vot als catalans que viuen a la resta de l'estat, però podran votar els que són a l'estranger

En l'actualitat, la legislació espanyola determina que els ciutadans han de votar allà on estan empadronats i buscar fórmules alternatives comporta dificultats jurídiques i logístiques

RedaccióActualitzat

Els catalans residents a la resta de l'estat espanyol no podran votar en la consulta sobiranista del 9 de novembre per qüestions de complexitat jurídica i operativa.

Els diputats havien sol·licitat l'opinió dels serveis jurídics del Parlament i del govern sobre un possible mecanisme de participació en consultes per la via del "veïnatge civil", a la qual tindria dret un ciutadà que hagi residit a Catalunya amb anterioritat i que, en aquests moments, estigui empadronat en una altra comunitat autònoma.

Però el govern ha conclòs que operativament generaria unes "dificultats extraordinàries" aplicar aquest concepte, i des del Parlament s'ha detectat que seria complicat igualment des del punt de vista jurídic, per la qual cosa els grups han decidit descartar-ho.

En l'actualitat, la legislació espanyola determina que els ciutadans han de votar allà on estan empadronats. Buscar fórmules alternatives, doncs, comporta massa complicacions.

Els catalans que viuen a l'estranger

En canvi, no hi hauria problema per als catalans que viuen a l'estranger, sempre que tinguin la "condició política" de catalans, segons estipula l'Estatut, i estiguin inscrits en el registre de la Generalitat per a residents a l'exterior.

Els de la resta de l'Estat i els immigrants

Quant als ciutadans que viuen a Catalunya però que són de la resta de l'estat espanyol, hi podran participar sempre que disposin de padró que ho avali. Encara està per decidir, en el cas dels immigrants, el mínim de temps d'arrelament que se'ls exigirà.

 

Anar al contingut