Acte de protesta a Montjuïc.
Acte de protesta a Montjuïc.
Barcelona

La Comissió de la Dignitat commemora els 75 anys dels "papers de Salamanca" reclamant-ne el retorn definitiu

La Comissió de la Dignitat commemora els 75 anys dels "papers de Salamanca" reclamant-ne el retorn definitiu

RedaccióActualitzat

El 5 de juliol de 1939 van sortir de Catalunya els últims papers requisats per l'exèrcit franquista a persones i entitats republicanes del país. Eren 35 tones d'un total de 160. Fa 75 anys. El retorn d'aquests documents ha estat una llarga reivindicació que encara no s'ha completat.

El Ministeri de Cultura assegurava fa unes setmanes que només vol tornar la meitat dels "papers de Salamanca" que queden pendents per completar aquest procés de restitució. El govern espanyol argumenta que no se'n trobaran els propietaris.

La Comissió de la Dignitat ha denunciat que el ministeri incompleix la llei del 2005 per la qual l'Estat es comprometia a transferir a la Generalitat tots els documents confiscats a Catalunya. El ministeri, emparant-se en una sentència del Tribunal Constitucional, considera que la Generalitat no trobaria els legítims propietaris dels papers o els seus hereus.

Aquests documents formen part d'una partida de més de 500 caixes que haurien d'haver tornat a Barcelona fa més d'un any.

Commemoració reivindicativa

Per tot plegat, la Comissió de la Dignitat i la Plataforma per la Llengua ha celebrat un acte de protesta per exigir el retorn dels "papers de Salamanca".

Un centenar de persones s'han aplegat al parc de Montjuïc justament quan se celebra el 75 aniversari del seu "segrest", i poc després de la decisió de l'Estat de no tornar-los tots.

L'acte ha comptat amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, qui ha dit que el Govern apel·larà a Europa per reclamar els papers i s'ha mostrat convençut que, tard o d'hora, tornaran. L'acte també ha servit per inaugurar la restauració del monument a Frederic Mistral.

Josep Cruanyes, portaveu de la Comissió de la Dignitat, en una entrevista al 3/24, ha acusat el govern espanyol de deslleialtat institucional i ha dit que sembla que avui encara estigui al costat dels qui van fer la requisa.

Segons Cruanyes, la decisió arbitrària i contrària a la legalitat del ministre Wert reflecteix una vegada més l'actitud actual del govern espanyol cap a Catalunya.

La documentació pendent de retornar pertany majoritàriament a particulars, però també a entitats.

Anar al contingut