Canet de Mar

Canet Rock reviu 39 anys després amb 12 hores de música

Canet Rock reviu 39 anys després un festival que va fer història

RedaccióActualitzat

Des de primera hora d'ahir a la tarda i fins a les set del matí de diumenge, 25.000 persones han gaudit de catorze hores de música ininterrompuda al festival Canet Rock al Pla d'en Sala de Canet.

El Canet Rock es tanca amb totes les entrades venudes, un èxit de públic que demostra que hi ha ganes de recordar aquella experiència transgressora dels anys 70 del segle passat.

El primer Canet Rock es va celebrar l'any 1975, encara sota la dictadura de Franco, i l'organització no en va aconseguir el permís fins dos dies abans. Aprofitant l'èxit de  les Sis Hores de Canet que el van precedir, es va fer al mateix lloc que ara, el Pla d'en Sala, i prometia "12 hores de música i follia", inspirat en festivals internacionals com el de Woodstock o el de l'illa de Wight.

La Sala Zeleste es va ocupar de la programació musical i l'empresa Pebrots, vinculada a La Trinca, de la infraestructura.

El festival va reunir el més destacat de l'ona laietana i del rock psicodèlic i progressiu dels anys setanta. Al cartell de la primera edició hi havia: Orquestra Mirasol, Companyia Elèctrica Dharma i Comediants, Pau Riba, Jordi Sabatés, Molina (Lole y Manuel), Maria del Mar Bonet, Fusioon, Ia & Batiste, Barcelona Traction, Gualberto, Iceberg i Orquestra Plateria.

El govern civil hi va prohibir la presència de Sisa, però els organitzadors van fer sonar la cançó "Qualsevol nit pot sortir el sol" en un escenari fosc on només s'il·luminava el micròfon. Va ser l'edició més multitudinària i un dels festivals de rock a l'aire lliure més concorreguts fins al moment a Espanya: hi van assistir entre 15.000 i 30.000 persones.

Se'n van fer tres edicions més en anys successius. En l'última, el 1978, l'organització va haver de pagar 500.000 pessetes (uns 3.000 euros) de multa al Govern Civil pel cartell del festival, fet per Pau Riba. Ho van considerar un «greuge contra les creences religioses». Al cartell s'hi veu una marededéu de Fra Filippo Lippi i una gota de semen procedent de la lletra «o» de «Canet Roc» que connecta amb una piràmide que envolta la marededéu, sota les paraules «contrita contradictio virgo inseminanda»..

El nou Canet Rock arriba amb sang nova (Manel, Els Amics de les Arts, Blaumut o Txarango) i amb alguns enllaços amb el passat: la Companyia Elèctrica Dharma i Sisa, dos noms històrics dels Canets originals, i Caïm Riba, fill de Pau Riba, la figura més transgressora del primer Canet Rock.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut