Barcelona

Descoberts 500 nous bacteris de l'intestí humà que marquen la diferència entre persones sanes i malaltes

Un equip de l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron participa en un projecte internacional que estudia la relació entre els microorganismes intestinals i les malalties

RedaccióActualitzat

Un equip d'investigadors del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), encapçalat per Francisco Guarner, ha participat en una investigació que ha identificat més de 500 bacteris nous, completament desconeguts fins ara, en la microbiota (l'anomenada popularment "flora intestinal") humana.

La importància d'aquest descobriment està en el fet que aquests nous microorganismes no es troben en malalts de Crohn o de colitis. Per tant, la presència d'aquests bacteris marca la diferència entre una persona sana (que en té) i una persona amb una malaltia inflamatòria intestinal (que gairebé no en té).

Saber això permet fer estratègies per intentar recuperar aquestes espècies: administrant fibres (prebiòtics que ajuden el creixement dels bacteris) o directament probiòtics, els bacteris mateixos. La teràpia de trasplantament fecal (implantar femta d'una persona en l'intestí d'una altra) no sembla útil per aplicar-la amb aquestes espècies de bacteris, perquè són molt fràgils i només poden viure sense oxigen. Segurament no sobreviurien fora del còlon si haguessin de ser trasplantades. No es poden cultivar i, per aquesta raó, no es troben a les bases de dades.

Un nou enfoc bioinformàtic

El descobriment ha estat possible gràcies a un nou enfoc d'anàlisi bioinformàtica. La novetat radica a detectar un gen d'un microorganisme i veure en quina quantitat es troba en cada individu. S'arriba així a una sèrie de gens que es troben sempre junts i es dedueix que són d'un mateix bacteri. Així s'han trobat 741 espècies. Quan s'han contrastat amb la base de dades s'ha constatat que 115 eren conegudes i 518, desconegudes.

Amb aquest estudi també s'ha ampliat el catàleg de gens microbians coneguts: de 3 a 10 milions. Els microorganismes que viuen amb nosaltres se xifren actualment en uns 100 bilions, 10 vegades més que el nombre de cèl·lules humanes.

L'estudi, que es publica avui a la revista "Nature Biotechnology", forma part del projecte europeu MetaHIT, amb una dotació d'11,4 milions d'euros, que investiga la relació entre els microorganismes intestinals i la salut i la malaltia. L'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron és un dels 13 participants del projecte, els únics de l'estat espanyol.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut