Alpicat

Els experts descarten que l'estrèpit previ al terratrèmol d'Alpicat fos un meteorit

El terratrèmol d'Alpicat, al Segrià, ha estat natural i el fort estrèpit s'explica per la proximitat a la zona de l'epicentre

RedaccióActualitzat

El terratrèmol d'1,9 graus a l'escala de Richter d'Alpicat, al Segrià, ha provocat un ensurt important a la població però sobretot, el fort cop que l'ha precedit ha generat de tipus d'especulacions entre els veïns. En una entrevista a Catalunya Ràdio la sismòloga Mar Tapia, del Laboratori d'Estudis Geofísics Eduard Fonseré, n'ha tret l'entrellat.

Segons les estacions sísmiques de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, es tracta d'un terratrèmol natural. Els experts han atribuït el fort soroll que han sentit els veïns a la proximitat a la zona de l'epicentre. Tapia ha explicat que la percepció forta d'aquest cop és habitual en aquest tipus de sismes petits perquè la població és just a la zona epicentral i més quan passa en una hora tranquil·la, amb tothom casa i sense gaire soroll al carrer.

Davant les especulacions que s'havia vist alguna mena d'estel que podia ser un meteorit, la sismòloga ho ha desmentit. Tapia ha dit que, en una nit amb lluna en quart i amb un cel bastant cobert de núvols, aquesta mena d'estel potser va ser un reflex de la llum de la lluna enmig dels núvols. Si hagués estat l'entrada d'un cos a l'atmosfera o un meteorit, ha explicat, "haurien vist una llum i un flaix tan intenos i una estela tan clara que s'hauria mantingut durant una hora de forma molt espectacular, i el fet que vibrés o haguessin sentit soroll seria del tot secundari."

Sigui com sigui, Tapia ha explicat que els senyals sísmics conclouen que es tracta d'un terratrèmol perquè s'han distingit clarament les zones primàries i secundàries i si hagués estat un meteorit la forma d'aquest senyal seria diferent.

La possibilitat que fos un meteorit també l'ha descartat l'Institut de Ciències de l'Espai, que no té cap registre de boles de foc. Segons el centre només es podien veure esteles d'avions o núvols alts que il·luminava la Lluna.

Finalment, els experts han admès que els terratrèmols són poc habituals a la plana de Lleida.

L'ajuntament encarregarà un estudi geològic per saber si el fenomen es pot repetir.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut