El president del Cercle Català de Negocis, Albert Pont. (Foto: ACN)
El president del Cercle Català de Negocis, Albert Pont. (Foto: ACN)
Barcelona

El Cercle Català de Negocis assegura que la independència de Catalunya podria reactivar l'economia espanyola

Un estudi del Cercle Català de Negocis defensa que la secessió podria ser l'incentiu perquè Espanya canviï de model productiu i es transformi en una economia industrialitzada

RedaccióActualitzat

Una hipotètica independència podria ser beneficiosa econòmicament tant per a Catalunya com per a Espanya. El Cercle Català de Negocis (CCN) creu que tots dos estats hi podrien sortir guanyant amb una secessió si la plena sobirania de Catalunya esdevé l'incentiu perquè Espanya canviï de model productiu i es transformi en una economia industrialitzada amb salaris baixos i poc valor afegit.

En l'estudi de 144 pàgines, "Per un millor futur dels estats independents d'Espanya i Catalunya en sintonia amb la UE" (primera part i segona), el CCN assenyala que un nou model econòmic podria generar a Espanya un creixement de dos punts addicionals del PIB i la creació de 960.000 llocs de treball en quatre anys.

El cap de Serveis d'Estudis del CCN, Albert Macià, ha explicat que el futur de l'economia espanyola es troba en la venda de productes a l'Amèrica Llatina i els països àrabs i emergents, mentre que l'economia catalana ha d'enfocar-se cap a Europa i Àsia. Macià sosté que, mentre que Catalunya disposa d'una empresa moderna, petita i mitjana amb volum i molt dinàmica i exportadora, Espanya "continua intentant explotar les darreres restes del model immobiliari i de l'especulació financera que l'han portada allà on és ara".

Pont: "Espanya no vol canviar"

Segons el president del CCN, Albert Pont, Espanya i Catalunya tenen models econòmics diferents que no poden desenvolupar-se plenament dins d'un mateix estat i, en canvi, amb la independència es complementarien i totes dues parts se'n beneficiarien. Preguntat sobre si seria possible combinar els dos models sense la independència, ha explicat que el corredor mediterrani i que no hi hagi lliure competència entre territoris demostra que Espanya no vol canviar.

Pont fins i tot ha ironitzat que, per primera vegada a la història, la part que se separa d'un estat "ha de preocupar-se per la viabilitat de l'altra" i ha insistit que Espanya ha de canviar "independentment del que passi amb Catalunya, perquè el món està canviant". Tanmateix apunta que "sense independència, Catalunya i Espanya estan condemnades a viure molts anys al fons del pou econòmic."

Anar al contingut