Madrid

El govern espanyol rebutja l'indult a Jaume Matas, que haurà d'entrar a presó

El govern espanyol també ha rebutjat l'indult a Baltasar Garzón, Ortega Cano i Julián Muñoz, entre altres

RedaccióActualitzat

L'últim Consell de Ministres del curs s'ha tancat amb una carretada d'indults denegats. A proposta del ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, el Consell de Ministres ha denegat els indults de l'exministre i expresident balear Jaume Matas, que ara haurà d'ingressar a presó. Si això finalment es confirma, Matas es convertirà en el primer exministre del PP que acaba entre reixes.

A banda de l'indult de Matas, el govern espanyol també ha tancat la porta al perdó a sis condemnats més:

- L'empresari Lluís Gavaldà, condemnat pel cas de finançament irregular d'Unió. L'excàrrec d'UDC va ser condemnat a un any i quinze dies de presó per frau en subvencions i falsedat en partides de la Generalitat entre el 1994 i el 1999 en el conegut com a "cas Pallerols". Algunes d'aquestes partides van anar directament al partit democratacristià.

Al germà de Lluís, Vicenç Gavaldà, també excàrrec d'UDC, i a l'empresari andorrà Fidel Pallerols --sentenciats a set mesos de presó-- també els ha estat denegat l'indult. Els dos ja estan a la presó.

- L'exjutge Baltasar Garzón, que no podrà tornar a la carrera judicial. El Tribunal Suprem el va condemnar a onze anys d'inhabilitació per haver ordenat intervenir les comunicacions a la presó dels capitostos de la trama Gürtel amb els seus advocats. L'executiu s'ha oposat a indultar-lo després que el Suprem informés en contra per l'absència de penediment i la falta d'utilitat pública de l'indult. L'associació de juristes Medel va proposar l'indult de l'antic jutge de l'Audiència Nacional, invocant els seus mèrits professionals.

- El dirigent de les Noves Generacions del PP, Ángel Carromero, condemnat a quatre anys de presó per homicidi a Cuba, per un accident de trànsit en què van morir dues persones, entre elles, el dissident Oswaldo Payá. Carromero va ser traslladat a Espanya conforme el Conveni sobre execució de sentències penals del 1998 subscrit amb Cuba. Segons aquest document, Espanya podria concedir l'indult, l'amnistia i la commutació de la pena a Carromero. El jove compleix condemna a Espanya en situació de tercer grau des del 18 de febrer del 2013 amb seguiment per mitjans telemàtics. Ha complert una quarta part de la seva pena, la data de compliment total de la qual és el 21 de juliol del 2016.

- L'antic alcalde de Marbella, Julián Muñoz, a presó per corrupció. Va ser condemnat a set anys de presó i deu d'inhabilitació per malversació de cabals públics i prevaricació continuada. El Suprem va considerar provat que entre el 1999 i el 2003, com a alcalde en funcions de Marbella, va desviar fons públics a José María del Nido, expresident del Sevilla. Aquest últim també va sol·licitar l'indult, però el tribunal sentenciador no ha emès encara el seu informe. Julián Muñoz es troba pres al centre Penitenciari de Màlaga. La Direcció de Serveis ha fet un informe favorable a la gràcia per bona adaptació, assumpció del delicte, els seus 66 anys, les seves malalties i per tenir planificació de futur. A més de tenir tres antecedents penals per delictes contra l'ordenació del territori, tots els altres informes són desfavorables.

- L'extorero José María Ortega Cano, a presó per provocar la mort d'una persona en un accident de cotxe. L'Audiència de Sevilla el va condemnar a dos anys i sis mesos de presó i a no conduir vehicles durant tres anys i mig per delictes contra la seguretat viària, conducció temerària i homicidi per imprudència greu.

- El periodista Antonio Alemany, condemnat a dos anys per prevaricació, malversació i tràfic d'influències. Va ser condemnat a dos anys de presó en la mateixa sentència que Jaume Matas  i a quatre anys i mig d'inhabilitació absoluta pels delictes de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics i falsedat en document mercantil per beneficiar-se de subvencions irregularment acordades.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut