Barcelona

El Parlament enllesteix la llei per a la consulta del 9-N, que utilitzarà el registre de població com a cens

El Parlament ha enllestit la llei per convocar la consulta del 9N. Segons el calendari, Artur Mas hauria de signar la convocatòria de la consulta entre mitjans de setembre i el 10 d'octubre

RedaccióActualitzat

El Parlament ha enllestit aquest divendres la Llei de Consultes no Referendàries, que ha de servir per organitzar altres consultes més enllà del 9-N. Diputats de tots els grups menys Ciutadans han acabat de polir el calendari que s'obre a partir d'ara i han desencallat alguns dels punts on hi havia més controvèrsia.

Els grups han acordat que: 

- El registre de població de Catalunya servirà de cens. Això és la suma dels padrons de tots els municipis que recull l'Idescat.

- A diferència de les eleccions, podran votar els majors de 16 anys. També els catalans residents a fora.

- Els estrangers comunitaris amb un any d'empadronament i els extracomunitaris amb 3 de residència podran participar-hi.

- La convocatòria haurà de fer-se entre 30 i 60 dies abans de la consulta.

- En els casos en què la consulta sigui promoguda per una iniciativa popular, l'articulat estipula que, entre el lliurament de les firmes corresponents que l'avalin i l'aprovació del decret poden transcórrer com a màxim 90 dies.

Calendari

Pel que fa al calendari, la setmana que ve el text de la llei ha ser aprovada en comissió. El Consell de Garanties Estatutàries tindrà un mes per dictaminar si vulnera l'Estatut o la Constitució, és a dir, fins a finals d'agost. 

A partir del setembre, el Parlament podrà esmenar el text si ho creu necessari. L'aprovació definitiva en ple ens portaria al setembre, potser la segona quinzena. Amb aquests terminis, el president de la Generalitat, Artur Mas, hauria de signar la convocatòria de la consulta entre mitjans de setembre i com a molt tard el 10 d'octubre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut