Sallent

El Suprem obliga Iberpotash a presentar un pla de restauració del runam de sal de Sallent

El Tribunal Suprem obliga l'empresa minera de Sallent a presentar un pla de restauració del runam de sal del Cogulló i l'empresa anuncia que acatarà la sentència

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha desestimat un recurs presentat per l'empresa Iberpotash contra una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i obligarà la companyia minera a presentar un pla de restauració del runam de sal del Cogulló de Sallent, una muntanya tan gran com la del Tibidabo de Barcelona.

La sentència desestima els arguments d'Iberpotash i dóna la raó a Sebastià Estradé, un veí de Sallent que el maig de l'any passat va presentar una denúncia contra Espanya davant la Comissió Europea per la "inactivitat" de la Generalitat davant els "incompliments mediambientals" d'Iberpotash en l'activitat d'extracció de potassa.

La sentència avala el criteri del TSJC, que a l'octubre del 2011 va dictaminar que la Generalitat havia d'exigir a Iberpotash un programa de restauració del runam de sal del Cogulló equivalent al pla previst a partir de l'any 2035, data en què havia d'acabar l'activitat minera.

El TSJC també va reclamar a la Generalitat que imposés a l'empresa una nova fiança proporcional al runam.

La primera fiança que va imposar el govern tripartit el 2008 va ser de 585.153 euros, però fa poc la Generalitat la va augmentar fins a 13,9 milions, encara que hi va aplicar una rebaixa del 50% i ho va deixar en 6,9 milions d'euros.

Inseguretat jurídica

L'empresa minera Iberpotash ha denunciat la "inseguretat jurídica" que li genera la sentència del Tribunal Suprem, però ha anunciat que l'acatarà i que farà un pla de restauració per recuperar l'espai que ara ocupa el runam de sal del Cogulló.

D'altra banda, la Comissió Europea va anunciar divendres l'obertura d'un expedient a les autoritats espanyoles per una "mala aplicació" de la directiva de residus de mines a la comarca del Bages, perquè considera que els residus de sal de les extraccions de potassa poden afectar l'aigua de la zona.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut