El primer pas cap a la canícula, sense fer net

Dlluns farem un pas cap a la canícula d'estiu, que arribarà a mitjans de setmana. Tot i això, el cel no farà net del tot i continuarem parlant de núvols i alguns ruixats.

Actualitzat

Aquesta serà una setmana de progressiva normalització de l'estiu. L'anticicló es mourà una mica, l'aire fred en altura es retirarà i l'aire càlid emergirà des del nord d'Àfrica. Arribarà la canícula, amb valors més adients per al mes de juliol, però sense excessos i amb una probable data de caducitat curta. Tot i això, dilluns serà una jornada de transició.

De fet, no s'acaba de trencar del tot la dinàmica d'anticicló "fred" del cap de setmana, amb la presència d'una mica de mestral i tramuntana i amb nuvolositat residual, alguns ruixats i núvols baixos.

El matí ha començat mig enterbolit o ennuvolat a molts indrets, amb molts núvols alts i alguns de més compactes  cap a la costa central i el nord-est, fins i tot amb quatre gotes. Els núvols s'han retirat en part, però en queden alguns cap al nord-est. També està més tapat cap a la Vall d'Aran. A la resta, el sol s'imposa.

A partir del migdia, la convecció farà créixer noves nuvolades, amb risc d'alguns ruixats puntuals a l'entorn del prelitoral i interior del nord-est. En qualsevol cas, les quantitats de pluja serien molt poc abundants. També es mantindrà tapat al vessant nord del Pirineu, on poden caure quatre gotes. El sol continuarà dominant a una gran part de les comarques de Lleida i de Tarragona.

Les temperatures faran un pas cap a la canícula. Les mínimes, han pujat de manera generalitzada, entre 2 i 6 graus a molts indrets, mentre que les màximes també pujaran a les comarques de ponent, cap al sud i a una part de la Catalunya Central i del nord de Girona. Cap a la costa i el prelitoral central i el sud de Girona, els núvols tornaran a frenar l'ascens tèrmic, tot i que farà xafogor.

El mestral ha bufat amb alguns cops moderats de matinada i ha perdut  força al llarg del matí a les Terres de l'Ebre, mentre que la tramuntana reapareixerà cap al vespre a l'Alt Empordà.

Al País Valencià, domini del sol i formació de núvols de calor a punts de muntanya. A les Balears, els núvols en retirada al matí deixen pas a una tarda amb més sol, però amb algunes nuvolades de tarda a Mallorca i amb un cel encara mig enterbolit a Menorca.

I els pròxims dies...

L'anticicló es mourà de manera que es trencarà la dinàmica de mestral i tramuntana. L'aire càlid s'acostarà pam a pam, i cada cop hi haurà menys condicions per la formació de nuvolades. Dimarts no serà assolellat del tot però farà més calor i xafogor.  

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut