Estrasburg

Jean-Claude Juncker, elegit president de la Comissió Europea amb 422 vots a favor

Els 14 eurodiputats socialistes espanyols s'han desmarcat de l'acord del seu grup amb els populars i els liberals

RedaccióActualitzat

El Parlament Europeu ha elegit aquest migdia Jean-Claude Juncker nou president de la Comissió Europea fins al 2019. El polític luxemburguès ha tingut 422 vots a favor, 250 en contra i 47 abstencions. Juncker, de 59 anys, substitueix el portuguès José Manuel Durão Barroso.

L'elecció de Juncker ha estat possible gràcies al suport del PP europeu i de la majoria del grup socialista i del liberal. Aquests tres partits han arribat a un acord de legislatura per formar una majoria proeuropea estable davant de l'auge dels grups euroescèptics. D'aquesta majoria s'han desmarcat els 14 eurodiputats socialistes espanyols, i també els britànics i suecs. Els socialistes francesos s'han abstingut. Pel que fa als parlamentaris catalans, el polític luxemburguès ha rebut els vots del PPC, UDC i Ciutadans

Contra Juncker hi han votat els eurodiputats d'Esquerra Unitària, els Conservadors i Reformistes Europeus, el grup dels conservadors britànics; el grup euroescèptic dirigit pel líder del UKIP, Nigel Farage; així com l'extrema dreta encapçalada per la presidenta del Front Nacional, Marine Le Pen. Els parlamentaris d'ERC, CDC, ICV, el PSC i Podem també s'hi han oposat.

L'exprimer ministre luxemburguès ha aconseguit més vots que el president de l'Eurocambra, Martin Schulz, que va sortir reelegit l'1 de juliol amb 409 vots gràcies al mateix acord d'estabilitat. També supera els 382 vots obtinguts per Barroso el 2009 per al seu segon mandat.

Els líders europeus van designar Juncker en la cimera del 27 de juny amb l'única oposició del Regne Unit i Hongria. Per ser ratificat, l'exprimer ministre luxemburguès necessitava el suport de la majoria simple del Parlament, és a dir, de 376 eurodiputats.

Després de la confirmació de Juncker per presidir l'Eurocambra, els estats membres han de nomenar ara els seus candidats per a comissaris. El nou president de la Comissió decidirà en les pròximes setmanes el repartiment de carteres i els diferents comissaris hauran de passar l'examen del Parlament al setembre i a l'octubre. La configuració del nou executiu comunitari serà debatuda per primera vegada demà dimecres en una cimera extraordinària de líders europeus a Brussel·les, a la qual acudirà el mateix Juncker.

En el seu discurs davant el Parlament Europeu, Juncker ha apostat per un pla de 300.000 milions d'euros per a inversions i per lluitar contra l'atur. En el moment de tractar el tema de la immigració, ha estat interromput per un diputat d'extrema dreta.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut