Madrid

L'última liquidació d'Hisenda mostra que les comunitats que més aporten són encara les que menys reben

Segons l'última liquidació d'Hisenda, Catalunya rebrà 646 milions d'euros, 84 menys dels previstos perquè Madrid no va tenir en compte la caiguda de la recaptació en l'impost de la renda el 2012

RedaccióActualitzat

La Generalitat s'ha queixat reiteradament de la falta de finançament per part del govern central. El mateix han fet els presidents de les Illes Balears i del País Valencià. Segons l'última liquidació feta pel Ministeri d'Hisenda, les comunitats que més aporten segueixen sent les que menys reben.

Les dades de la liquidació del model de finançament mostren que s'han consolidat distorsions que, en teoria, havien de desaparèixer o, si més no, atenuar-se. Madrid, Balears i Catalunya segueixen encapçalant el rànquing de les comunitats amb més capacitat recaptatòria. En el cas de Catalunya és de 2.165 euros per habitant.

Gairebé a la cua i, molt per sota de la mitjana, hi ha Extremadura, que és de les comunitats que menys recapta, amb 1.328 euros per habitant. Andalusia i el País Valencià tenen una capacitat fiscal més gran, però també estan per sota de la mitjana.

En l'actual model de finançament entren en joc diversos mecanismes i fons compensatoris entre autonomies que tenen conseqüències en els ingressos de les més riques. Així, el finançament per habitant a Catalunya es redueix a 1.991 euros, tot i estar per sobre de la mitjana. En canvi, Extremadura millora fins als 2.170 euros, xifra similar a la recaptació per ciutadà a casa nostra.

Com a conseqüència, les comunitats que tenen més capacitat econòmica i que encapçalaven el rànquing, passen a la cua i es veuen desplaçades per les que en tenen menys.

A banda del principi d'ordinalitat, les dades que acaba de publicar Hisenda acusen encara l'efecte de la recessió, amb una caiguda de la recaptació per l'impost sobre la renda molt més forta de la prevista. El govern espanyol no va preveure aquest descens dels ingressos quan va calcular els diners que correspondrien a les comunitats autònomes per a l'exercici del 2012 i les comunitats han comptat amb menys diners dels previstos de cara al pressupost d'aquest 2014.

Amb l'actual liquidació, el ministeri de Montoro retornarà al conjunt de comunitats 3.771 milions d'euros. Són diners que el govern espanyol no va pagar el 2012 a les autonomies i que ara, dos anys després, tal com marca el sistema de finançament actual, han de ser reemborsats.

Catalunya rebrà 646 milions d'euros, 84 millions d'euros menys dels previstos, una sorpresa que, segons el Departament d'Economia, evidencia les ineficiències de l'actual model de finançament. Només en rebrà més el País Valencià, 955 milions. Al darrere, les Balears, amb gairebé 500 milions i Andalusia, amb 427.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut