Tarda de sol i calor canicular

Aquest dijous viurem el dia més càlid des de principis d'any. Les temperatures diürnes arribaran als màxims culminants a molts indrets. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'avís per calor a 9 comarques. Divendres, la calorada continuarà, però de cara al cap de setmana es desinflarà.

Actualitzat

Dijous vivim el primer cop fort de calor de l'estiu, després de l'aperitiu de dimecres. La bombolla d'aire càlid estarà a sobre de Catalunya. Si mirem el nivell de referència de 850 hPa, uns 1.500 metres d'altura, passarem d'un arc de temperatures d'entre 15 i 20 ºC de principis de setmana a un espectre que anirà dels 20 als 25 ºC. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat l'avís per calor a 9 comarques: l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, la Noguera, el Segrià, el Pla d'Urgell, l'Urgell i les Garrigues.

Dia radiant

El dia es presenta molt assolellat arreu, amb molt poques excepcions: d'una banda, els núvols baixos, que s'han vist a primera hora al sud de la costa Daurada i tendiran a trencar-se al llarg del matí. A tot estirar, reapareixeran a última hora. També a primera hora, quedaven alguns bancs de boirina a punts del nord-est i alguns núvols prims residuals dispersos.

A la tarda, el domini del sol serà aclaparador a la major part del país. Tornaran a desenvolupar-se nuvolades de calor, amb possibilitat remota d'algun ruixat cap al Pirineu. L'aire càlid a les capes altes augmentarà de manera significativa; per tant, és poc probable que es repeteixin les tempestes de dimecres, que van ser puntualment més intenses i van abastar més territori del previst.

Màximes tocant sostre

La calor s'accentuarà. Les temperatures mínimes han pujat lleugerament a molts indrets i han baixat una mica al nord-est. La nit ha estat tropical a la costa i en alguns punts d'interior del centre i del sud.

Les màximes pujaran un esglaó més de l'escala canicular: seguiran per sobre dels 30 ºC al Pirineu i al litoral, pujaran cap als 36 ºC al quadrant nord-est i al prelitoral, i s'acostaran als 37 ºC al Prepirineu i a la depressió Central. A banda, la xafogor serà intensa. El vent de sud i sud-est bufarà moderat a l'interior de les Terres de l'Ebre i a la costa Brava durant les hores centrals del dia.

Al País Valencià, també esperem alguns núvols baixos costaners, mentre que a les Balears les nuvolades seran d'evolució, a l'interior de Mallorca. Les temperatures arribaran al voltant dels 37 ºC a l'interior del País Valencià, i cap als 30 ºC a la costa. La bombolla d'aire càlid quedarà, de moment, una mica retirada de les Illes, però algunes màximes poden tocar els 36 ºC.

I els pròxims dies...

La inèrcia de la calor continuarà divendres, amb temperatures que poden fregar els 39 ºC de manera puntual, en els indrets més càlids del país. L'SMC amplia l'avís per calor a les comarques de la Vall d'Aran, la Garrotxa, l'Alt Empordà i el Pla de l'Estany. Es preveu més presència de nuvolositat de cara al vespre.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut