Donetsk

Pressió internacional per tenir accés a les víctimes del vol MH17 i una investigació sense impediments

Europa i Estats Units exigeixen a Rússia l'accés a les víctimes de l'avió de Malaysia Airlines i una investigació sense impediments ni ocultació de proves

RedaccióActualitzat

Un grup d'experts de l'OSCE ha aconsegueix finalment accedir a les restes de l'avió de Malaysia Airlines sinistrat dijous, malgrat que en un primer moment les milícies separatistes els han barrat el pas. Els observadors han pogut veure un sector ple de restes de l'aeronau, inclosos els motors de l'avió. També han pogut parlar amb testimonis i veïns de la zona on va caure l'aparell.

Europa i Estats Units exigeixen a Rússia l'accés a les víctimes de l'avió de Malaysia Airlines i una investigació sense impediments ni ocultació de proves. Fa tres dies que es va estavellar l'aparell i els familiars encara no saben res de les restes mortals dels seus desapareguts.

Les autoritats ucraïneses de Kíev han acusat repetidament els rebels prorussos de requisar proves de l'avió sinistrat i d'haver sostret una quarantena de cossos de les 298 víctimes de la tragèdia. També alerten que els separatistes estarien buscant mitjans de transports de gran capacitat per traslladar a Rússia les restes de l'aparell.

Des d'Holanda, el primer ministre Mark Rutte s'ha mostrat "commocionat" pel que ha qualificat d'actes de pillatge i per l'estat dels cadàvers.

"La gent es passeja amb pertinences personals de les víctimes. És repugnant"

L'Associació de Bancs Holandesos ha demanat mesures de prevenció davant les informacions que apunten que algunes persones han robat les targetes de crèdit dels cadàvers.

Els rebels neguen haver tocat res

El primer ministre de l'autoproclamada República Popular de Donetsk, Aleksander Borodai, assegura que no han tocat cap resta de l'avió i ha manifestat la seva preocupació perquè els cossos de les víctimes encara són al lloc dels fets i comencen a patir descomposició per les altes temperatures:

"Els cossos de persones innocents estan escampats malgrat la calor. Ens reservem el dret, si continuen els retards, (...) d'iniciar el procés de retirar-los. Demanem a la Federació Russa que ens ajudi amb aquest problema i enviï els seus experts"

Borodai nega que els seus homes tinguin les caixes negres de l'avió i diu que no hi ha hagut contactes amb el govern ucraïnès per a l'establiment d'una zona de seguretat al lloc on hi ha les restes de l'aparell sinistrat.

Merkel parla amb Putin

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha demanat Vladímir Putin que pressioni els rebels prorussos i els obligui a facilitar les tasques d'investigació de l'incident i el rescat dels cosos de les víctimes. Els dos dirigents han acordat també, en una conversa telefònica, possibilitar l'arribada d'una comissió de l'Organització Internacional d'Aviació Civil.

Divendres, els investigadors de l'OSCE ja van tenir problemes per accedir al lloc on es troben les restes de l'avió abatut dijous a Ucraïna. Tot i que els rebels havien anunciat una treva que facilités la tasca dels investigadors, només van permetre que els especialistes internacionals estiguessin tres quarts d'hora en el lloc dels fets.

Els delegats de l'OSCE van denunciar que un grup de rebels armats els van impedir treballar amb llibertat poca estona després d'arribar-hi. L'objectiu de la delegació internacional és documentar les restes que hi trobin i contribuir a la investigació independent que reclama la comunitat internacional.

Experts de Malàisia i Holanda

Al grup d'observadors internacionals s'afegirà una delegació formada per 62 investigadors procedents de Malàisia que prendran part en la investigació de la catàstrofe aèria. La companyia a la qual pertany l'avió sinistrat, Malaysia Airlines, està controlada directament pel govern malaisi.

Holanda, d'on procedien 189 dels passatgers morts en l'accident, ha enviat a la zona del sinistre un equip de l'Oficina de Seguretat Holandesa, acompanyats del ministre d'Exteriors d'Holanda, Frans Timmermans. Timmermans espera poder facilitar la feina dels experts holandesos i no exclou negociar amb els rebels prorussos que deixin via lliure als experts per recollir totes les evidències que es pugin trobar sobre el terreny.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut