Barcelona

El 96% de la informació que hi ha a Internet queda fora de l'abast de cercadors i internautes

Fora de l'abast de la majoria dels cibernautes i cercadors, les clavegueres d'Internet amaguen negocis foscos, tràfic de tot tipus de materials i també informacions que volen esquivar la censura governamental

RedaccióActualitzat

La quantitat d'informació que trobem a Internet ens pot arribar a semblar inabastable. I només es tracta de la punta de l'iceberg. El cert és que més del 96% de la informació que hi ha dins la xarxa és gairebé invisible per a la major part de la població. És l'anomenada "deep web" o web profunda. Alguns especialistes en diuen les clavegueres d'Internet.

La "deep web" és tota la informació que hi ha a la xarxa i que no està indexada en cap dels buscadors habituals a Internet com ara Google, Yahoo o Bing.

Es presenta de forma encriptada i anònima i permet difondre informacions que escapen del control governamental i la censura. Però també acull activitats delictives com la venda d'òrgans, la pederàstia o la contractació de mercenaris a sou. Rastrejar el volum d'informació que conté la part fosca d'Internet, el cibercrim, és una de les principals feines de les unitats de delictes informàtics de la policia.

La possibilitat d'escapar del control i la censura fa de la "deep web" una eina indispensable per als internautes en zones de conflicte o en països amb un ferri control de la llibertat d'expressió com l'Iran o la Xina. La web profunda s'escapa de l'espionatge governamental i ha permès a molts periodistes passar informacions o imatges sense aixecar sospites.

Però només pel fet que cada cop es parli més d'aquesta part d'Internet fins ara tabú, la seva efectivitat es va diluint. La policia hi rastreja ciberdelinqüents i frustra negocis foscos en aquest paradís de la delinqüència organitzada. Per això, la policia alerta que l'anonimat a Internet mai es pot garantir al cent per cent i que molta de l'oferta que es pot trobar a la "deep web" és simplement un frau.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut