Un camió cisterna aplicant purins a un camp de cereals
Un camió cisterna aplicant purins a un camp de cereals (Foto: ACN)
Alcarràs

Els ramaders de porcí apliquen els purins als camps de cereals ja recol·lectats com a mesura provisional

Els ramaders han llençat els purins acumulats a conreus ja recol·lectats. Això els dóna un marge de dos a quatre mesos

RedaccióActualitzat

Arran del tancament de les sis plantes que es dedicaven a tractar els purins resultants de les explotacions porcines, els ramaders s'han trobat amb el problema que tenen massa residus d'aquests acumulats. Com a mesura provisional, aprofiten per aplicar els purins que tenien acumulats a les basses en camps de cereals ja recol·lectats. Segons JARC (Joves Agricultors i Ramaders Catalans), això els dóna un marge d'entre dos i quatre mesos.

A Catalunya hi ha 438 explotacions afectades pel tancament de les plantes que recollien aquests purins i els transformaven en energia elèctrica. L'origen de la problemàtica es troba en la reforma energètica del govern espanyol, que vol rebaixar un 40% el preu que paga per l'electricitat que produeixen aquestes plantes.

A més, com la retallada té caràcter retroactiu, el Ministeri d'Indústria demanava a les plantes que li tornessin de mitjana uns tres milions i mig d'euros. Davant aquesta situació, els sis punts de tractament de purins de Catalunya (Alcarràs, Miralcamp, l'Esquirol, les Masies de Voltregà i els dos de Juneda) van decidir tancar.

Ara, les granges hauran d' adaptar-se al nou panorama sense les plantes de tractament. Des de JARC, però, han mostrat la seva indignació després de conèixer que l'avantprojecte de llei sobre la inspecció i el control de les explotacions porcines que promou el Departament d'Agricultura pot incloure sancions per als ramaders de fins a un milió d'euros.

Això, segons el responsable del sector porcí de JARC, Jaume Bernis, és "indignant", perquè "les explotacions porcines s'han trobat fora de joc per una decisió del Ministeri d'Indústria i una manca de capacitat de les autoritats per a gestionar-ho". És per això que els ramaders demanen al departament més temps i més diners.

Els afectats demanen a la Generalitat recursos per incrementar les capacitats d'emmagatzemage, equips d'aplicació o sistemes de tractament dels purins. Això servirà per fer els canvis necessaris per adaptar-se a la normativa comunitària, que limita la quantitat de nitrats que poden tenir els purins, ja que són contaminants.

Per la seva banda, les plantes tancades volen presentar demandes contra l'Estat per danys causats pel canvi legislatiu. El problema dels purins afecta arreu de l'estat un miler de llocs de treball directes.

Anar al contingut