Barcelona

Més de 4.000 científics participen a Barcelona en el Congrés de Mecànica Computacional més important del món

Calcular com ha de ser una pròtesi o com evolucionarà un tsunami són algunes de les aplicacions del Congrés de Mecànica Computacional que reuneix més de 4.000 científics per primera vegada a Barcelona

RedaccióActualitzat

Simular per ordinador el funcionament d'avions, centrals nuclears o el cos humà és el que permet la mecànica computacional. Aquest és el nom de la branca de la ciència que fa servir la informàtica per fer càlculs matemàtics sobre el comportament del moviment en qualsevol camp. Més de 4.000 científics experts en aquest àmbit provinents d'una cinquantena de països es reuneixen des d'aquest dilluns i fins dijous a Barcelona en el Congrés de Mecànica Computacional o mètodes numèrics més important del món (WCCM, per les sigles en anglès).

El president de la Societat Espanyola Mètodes Numèrics en Enginyeria, Xavier Oliver, destaca que aquests científics fan "una mica de màgia" perquè posen "la realitat dins l'ordinador" i construeixen "models que s'ajusten a la realitat i que permeten d'una manera molt ràpida i barata modificar aquesta realitat i respondre a la pregunta "què passaria si...?"".

Al certamen es presenten més de 3.000 treballs amb aplicacions tan diverses com l'aeronàutica, l'economia o la biomedicina. Una de les novetats del congrés és la presentació de treballs de simulació en temps real i poden estudiar per exemple com evolucionarà un tsunami o cap a on anirà la sang durant una operació. També és la base per calcular la forma que ha de tenir una pròtesi, sobretot "on s'ha d'ubicar i quina forma ha de tenir per resistir els esforços que haurà de fer", explica l'investigador Sergio Idelsohn, del Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Eenginyeria (CIMNE).

Altres aplicacions són les prediccions meteorològiques que després interpreten els homes i dones del temps, o a partir de la qual s'ha dissenyat la resistència d'un pont inflable que es desplega cinc vegades més de pressa que cap altre.

El pont és una de les innovacions que han sortit del CIMNE, el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria, un centre públic de recerca vinculat a la UPC, organitzador del Congrés i punter a escala mundial. El CIMNE té seus a Àsia i Amèrica, ha creat 13 empreses tecnològiques, i, el 2013 va participar en 80 projectes d'investigació i va generar ingressos de més de 9 milions d'euros per contractes amb empreses de tot el món.

El congrés se celebra per primera vegada a Barcelona, un fet que afavoreix la presència catalana al certamen. L'edició d'aquest any del Congrés de Mètodes Numèrics és la més important que s'ha fet fins ara perquè també inclou la Conferència Europea de Mecànica Computacional i la sisena edició de la Conferència sobre Computació de Fluids Dinàmics.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut