Madrid

El BBVA guanya la subhasta per quedar-se Catalunya Banc

El grup ha ofert gairebé 1.200 milions d'euros, una quantitat més generosa que les del Santander i CaixaBank

RedaccióActualitzat

El BBVA ha fet la millor oferta per quedar-se Catalunya Banc. Ha guanyat la subhasta al Banc Santander i CaixaBank, que també es postulaven per adquirir-la. El grup presidit per Francisco González pagarà gairebé 1.200 milions d'euros, segons ha avançat l'agència EFE.

El BBVA, Santander i CaixaBank van presentar ofertes en ferm per Catalunya Banc divendres passat, per aprofitar l'oportunitat d'adquirir una entitat que acumula més de 13.600 milions d'euros en ajudes, dels quals 12.600 milions procedeixen directament de l'Estat. La francesa Société Générale era un altre dels interessats en el grup català, però finalment va desistir de licitar.

Els experts consideren que l'operació és una molt bona compra, tenint en compte que l'Estat està disposat a cobrir part del cost de les reclamacions per preferents, clàusules sòl i cobertures de tipus d'interès ("swaps") i inclús una possible indemnització a Mapfre si el BBVA trenca l'acord que la companyia té amb Catalunya Banc. A més, el BBVA podrà treure un bon rendiment dels crèdits fiscals.

L'adquisició de Catalunya Banc permetrà al BBVA ampliar notablement la seva presència a Catalunya. L'entitat ja es va adjudicar Unnim, també en subhasta.

Des del govern, el president de la Generalitat, Artur Mas, alerta de la concentració de l'activitat bancària en poques mans: "Que aquest sanejament del sector bancari s'havia de fer, això és evident. S'ha fet segurament en una línia raonablement correcta. Però també és veritat que si això queda en tan poques mans això és vist, des del punt de vista dels clients, siguin empresarials siguin particulars, com un possible handicap".

Ajudes públiques des del seu naixement

Des del moment de la seva creació, el grup sorgit de la fusió de Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa va començar a recórrer a ajudes públiques i va sol·licitar un préstec de 1.250 milions d'euros, uns diners que havia de retornar.

El grup, però, va ser incapaç de complir les seves obligacions i tornar aquests recursos públics. Després que supengués les proves d'estrès europees, el govern espanyol va donar per perduts els primers fons aportats i n'hi va injectar 1.718 milions d'euros més.

Això no va ser suficient. La política que el grup havia desplegat era totalment imprudent, com ha reconegut fa poc el FROB, i va acabar necessitant 9.084 milions de l'ajuda europea a la banca espanyola. En total, van ser més de 12.000 milions, als quals cal sumar 1.000 milions més del Fons de Garantia de Dipòsits per donar liquiditat als milers de clients que tenien preferents i deute subordinat.

La setmana passada, el fons d'inversió nord-americà Blackstone es va quedar les hipoteques problemàtiques de Catalunya Banc. L'adjudicació d'aquesta cartera, de gairebé 6.500 milions d'euros en hipoteques difícils de cobrar, va ser un pas important per continuar el procés de venda de l'entitat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut